Nova verzija robotizovanog borbenog vozila „Mali Miloš“ uskoro deo naoružanja VS

Ovaj projekat zajedno razvijaju Vojnotehnički institut i Namenska u Trsteniku, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane je izrazio zadovoljstvo što se upoznao sa procesom proizvodnje "malog Miloša" – besposadne, daljinski upravljive stanice.

"Ali ni on više nije tako mali, pošto je njegova poslednja verzija V2, koja će uskoro biti u naoružanju Vojske Srbije, viđena je na sajmu Partner", rekao je ministar.

"Veoma značajno je da se u javnosti često vide sredstva koja prave naše fabrike. Možda spolja, ili na prvi pogled ta sredstva izgledaju isto, ali kada uđete u detalje i suštinu šta se danas ugrađuje i u PASARS, i u Miloš, i u druga sredstva vidite da su oni potpuno novi", ocenio je Stefanović.

Kako je naveo, "mali Miloš" u poslednjoj verziji će moći da se vidi sa mitraljezom 12,7 milimetara, i protivoklopnim sistemima od 90 milimetara.

"Drago mi da stručnjaci VTI i "Prve petoletke" zajednički rade na integraciji kako bi postao podrška ne samo 72. Specijalnoj brigadi koja ga već koristi, već i drugim jedinicama Kopnene vojske", rekao je on.

Modernizacija sistema PASARS ugradnjom protivavionskih raketnih sistema Mistral postaće do polovine sledeće godine jedno od sredstava Kopnene vojske koje će ozbiljno i efikasno moći da štiti naše nebo, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Stefanović je naglasio da će PASARS sa Mistralom biti raketno artiljerijska stanica koja će moći da se suprotstavla vazduhoplovima.

Ministar je ocenio da je opšte stanje kompanija namenske industrije danas neuporedivo bolje.

"Napredujemo značajno, postajemo autonomni, i opremamo našu vojsku", naglasio je ministar.

Kako je istakao, cilj je da naša industrija, pamet i instituti budu takvi da mogu da sami razvijaju nova sredstva, kako bi Srbija bila u korak sa svetom.

"Sredstva poput "malog Miloša" ne može ni da proizvede veliki broj zemalja na svetu", rekao je ministar odbrane.

Stefanović je dodao da će biti dat podstrek za nastavak realizacije i ugovaranje novih poslova za "Prvu petoletku".

"Puno mi je srce kada vidim da se ovde radi. Pored rukovodstva razgovarao sam i sa radnicima, i od njih čuo da su zadovoljni. Od njih sam čuo rečenicu, da je samo važno da imaju posla", rekao je Nebojša Stefanović.

Poručio je da se rukovodstvo i ministarstvo bave tim temama, kako bi se vojni sistemi obezbedili ne samo za potrebe Vojske Srbije, nego i za izvoz.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике