Nova usluga u Beogradu – privremeni boravak osoba sa smetnjama u razvoju

Zadovoljni su roditelji zato što konačno o njihovoj deci ima ko da brine dok su oni na lečenju, završavaju obaveze ili moraju da otputuju.

Najzaslužniji su roditelji čija su deca sada odrasli ljudi. Višegodišnja borba tih roditelja se isplatila, ali njihova deca nemaju pravo na nju, jer su u međuvremenu prerasla starosnu granicu.

"Ja imam sina koji ima 34 godine. On je već zreo za neke druge vidove socijalne zaštite. Sve suviše sporo ide, nismo previše odmakli u tim uslugama socijalne zaštite. Nedostaje to stanovanje uz podršku, nadležnosti se prebacuju s države na grad", kaže Mirko Gojić, predsednik beogradskog udruženja za pomoć osobama s autizmom.

"Meni bi značilo, meni je muž umro, ja sama živim sa sinom, imam dosta godina. I zbog njega, da se privikava na ono što ga čeka kad mene ne bude bilo", navodi Dragana Popović. 

Za sada ovu uslugu koriste uglavnom deca iz dnevnih boravaka koja su već u sistemu.

"Dete kad dođe ovde, zavisi od Centra za socijalni rad i od roditelja, koliko dana treba da provede ovde, i onda vi na osnovu toga pravite plan i program", kaže Petar Jordanov, direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Više od polovine dece koja dolaze u dnevne boravke u glavnom gradu starija su od 26 godina. 

"Shvatili smo da će njima na neki način biti uskraćena mogućnost korišćenja ovog smeštaja, tako da smo prepoznali njihove potrebe i pisanim putem se obratili za izmenu pravilnika i imamo infofrmacije da će on u narednom periodu i biti izmenjen, tako da će ovaj objekat i ova usluga biti dostupna i starijim korisnicima", kaže Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu. 

U objektu u Šekspirovoj mogu da borave 45 dana godišnje. Roditelji sada već odraslih osoba s invaliditetom, bore se i za uspostavljanje usluge stanovanje uz podršku, koju bi koristila njihova deca kada ostanu sama.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike