Nova runda razgovora u Briselu, šta je na stolu i kakva su očekivanja

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou, između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini, Aljbina Kurtija zakazana je za danas.

Predsednik Aleksandar Vučić će tokom boravka u Briselu imati odvojen susret sa Boreljom i Lajčakom. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor na Fakultetu političkih nauka rekao je da će susret u Briselu doneti na neki način pokušaj obnavljanja dijaloga koji je u jednoj dužoj vremenskoj krizi bez jasne vizije kako će se u perspektivni razvijati.

"Sada je pokušaj da pred letnju pauzu koja je karakteristična za ovaj period godine i samu briselsku adminsitraciju da se napravi sastanak koji će na neki način da utvrdi prioritete kada je u pitanju nastavak dijaloga, pre svega implementacija onogo što je do sada potpisano, tekovina desetogodišnjeg procesa Beograda i Prištine s jedne strane i da se na neki način da vremenski i tematski okvir dijaloga. Očekujem da će to biti suština sastanka", istakao je Đukanović.

Govoreći o tome šta će se naći na stolu, Đukanović kaže da je tema nestalih duže vreme aktuelna i kako kaže, tu nema nekog značajnije mogućnosti da dođe do rasvetljavanja sudbine brojnih nestalih na KiM.

"Ono što mislim da je nešto na čemu će Beograd da se fokusira je implementacija Briselskog sporazuma iz 2013. godine, odnosno formiranje ZSO što je obaveta koju je Priština preuzela sporazumo i koju nije implementirala iako je pokušavala na sve načine da i proceduralni ospori obavezu", podvukao je Đukanović.

"Ne vidim mogućnost da će se to desiti i nakon ovog sastanka, očekujem da će zvaničnici EU govoriti o nužnosti da se formira ZSO, kao pokušaj očuvanja kolektivnih prava Srba na KiM", rekao je Đukanović.

Stano je rekao da je dijalog proces koji traje. Đukanović podseća da od 2010. zapravo 2012. više se govori osveobuhvatnom pravnooavezujućem sporazumu koji bi trebalo da bude kruna kompromisa između Beograda i Prištine.

"Mislim da smo prilično udaljeni od tog sporazuma a šta će on sadržati mislim da je to velika nepoznanica, imajući u vidu da ta rešenja neće biti crno-bela, imajući u vidu i da pet država članica EU nije priznalo kosovsku nezvisnost. Na neki način se isključuje međusobno priznanje ali postoji mnoštvo opcija koje bi taj sporazum mogao da uključi kao neka vrsta kompromisa Beograda i Prištine", kaže on.

Đukanović kaže da imamo stagniranje u dijalgu jer se suštinski ništa ne dešava, mnogo zavisi od stava SAD i načina na koji će se involvirati u ovaj proces.

"Ne vidim da EU ima značajnije potencijale da ponudi stranama bilo šta i ne vidim mogućnst da ubrza proces dijaloga, prolongiraće se zahvaljujući izborima u pojedinim zemljama, postoje pobjektivne okolnosti koje nas ne upućuju da će da dođe do brzog okončanja procesa", zaključio je Đukanović.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар