Nova ponuda Samopredeljenja za formiranje vlade

To se navodi u najnovijoj ponudi Aljbina Kurtija Demokratskom savezu upućenoj sinoć, prenose prištinski mediji.

Kurti je predložio povećanje broja ministarstava sa 12 na 14. DSK bi imao šest ministarstava, Samoopredeljenje pet, dok će manjine imati tri.

Ponuda detaljno opisuje sve pozicije koje bi svaka stranka imala.

"Premijer, predsednik skupštine, drugi potpredsednik vlade, potpredsednik skupštine, pet ministarstava bi pripali Samoopredeljenju", piše u predlogu.

Demokratskom savezu je ponuđeno mesto prvog zamenika premijera, prvog zamenika predsednika parlamenta, šest ministarstava i dva zamenika ministara više od Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje se slaže da DSK treba da predloži kandidata za predsednika koji ispunjava sve uslove i sve ustavne kriterijume.

"Ako iz bilo kog razloga predsednik ne bude izabran, DSK će preuzeti dodatno ministarstvo", kaže se u predlogu.

Lideri Samoopredeljenja i DSK – stranaka pobednica na izborima održanim 6. Oktobra, duže od tri meseca ne mogu da se dogovore oko formiranja sledeće kosovske vlade.

Podela funkcija u novom sazivu centralnih institucija – skupštini i vladi najveći je problem u postizanju koalicionog sporazuma.

Poslednji susret Kurti i Mustafa imali su prošle nedelje. Od tada su jedni drugima upućivali predloge kako bi funkcionisala buduća vlada.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike