Nostalgično putovanje Fićom drumovima i sećanjima

Da će mu Fića biti prvi automobil, Dušan je odlučio i pre nego što je stigao do vozačke dozvole, tu želju su i roditelji podržali. Sada su u  dvorištu tri Fiće  iz 80-ih, svaki od njih skoro duplo stariji od vlasnika. I nisu samo za gledanje.

" Samo prošlo leto sestra i ja smo napravili 3.200  kilometara duž Balkana. Neka moja želja je da obiđem ceo Balkan sa Fićom  da od tog napravim neku fotomonografiju, da objavim  neku knjigu vezano za putovanje Fićom, neke naše avanture, dogodovštine, mesta kroz koja prolazimo, ljude koje srećemo…Zaista, svašta lepo se doživi putujući," kaže Dušan.

Saša Drndarević, Dušanov otac,  bio je u svom automobilu iza njih, kao pratnja. Hteo je da bude siguran da se dobro snalaze." Nisu imali ni mobilne telefone, ni navigaciju. Jednostavno, imali su stare auto-karte koje ja čuvam iz vremena bivše Jugoslavije. I uz pomoć tih starih  karti oni su se snašli," ne bez čuđenja govori otac Saša.

Gde god stigne, crveni Fića izaziva opštu pažnju i nostalgiju. Tako je  bilo i u Zadru, među kolekcionarima oldtajmera.

Dušan Drndarević navodi da im nisu  verovali  da su došli na  točkovima, pitali su ih  gde su im prikolice, mislili su da su došli  železnicom. "To je opšte oduševljenje, gde god prođemo vozila koja idu u susret žargonski blicaju, onda na semaforima česta pitanja su bila za koliko ga prodajete  i da li bi hteo zamenu za neko drugo vozilo. Kada prilazi neko od starijih ljudi, znaš da će da kaže da je i on imao jedan takav auto," opisuje Dušan. 

Sa dosadašnjih avantura doneli su gomilu fotografija, mnoštvo lepih uspomena i sklopljenih prijateljstava. Dušan planira i nove rute balkanske ture, nabavku još Fića ali i drugih Zastavinih automobila. I ne sabira vreme, strpljenje i umeća potrebna da svaki od njih ponovo zablista.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike