Nivo reka u stagnaciji i opadanju, zbog padavina poplavljeno 17 domaćinstava u Preševu

Milorad Spasojević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavio da je vanredna situacija i dalje na teritoriji deset lokalnih samouprava. 

"Sinoć oko 22 časa došlo je usled većih padavina do zadržavanja vode u Preševu, u naselju Železnička stanica. Naše ekipe su na terenu, sa 16 vatrogasaca i 10 pumpi vrši se crpljenje vode iz oko 17 domaćinstava. Voda je ušla u dvorišta i podrumske prostorije tih domaćinstava. Ekipe su na licu mesta i saniraju posledice", naveo je Spasojević.

Vodostaji reka su, dodaje, u stagnaciji i blagom opadanju.

"Zbog poplava koje su nam se desile i natopljenosti zemlje vodom, i dalje je najkritičnije na slivu reke Ibar. U mestu Ušće se postavljaju mobilni sistemi odbrane od poplava, u ušću reke Studenice u Ibar, kao i u naselju Raška gde su postavljeni zaštitni bedemi", napominje Spasojević.

U ovom trenutku, ističe, nema opasnosti od izlivanja.

"Pratimo situaciju na terenu, obilazimo lokacije zajedno sa predstavnicima Srbija voda i gde god da se ukaže naznaka problema mi ćemo reagovati", ističe Spasojević.

Evakuisano je, ističe, 106 osoba u poplavama i da se većina njih vratila u svoje domove i da sada sledi sanacija tih objekata.

Spasojević kaže da su pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice opremljeni adekvatnom opremom koja omogućava da se u ovakvim situacijama reaguju.

"Tu je i druga vatrogasna oprema koja nam omogućava da se crpi voda iz poplavljenih objekata", kaže Spasojević.

Katastrofalne poplave iz 2014. godine je pokrenuo Sektor za vanredne situacije da se u svim organizacionim jedinicama formaraju specijalističke jedinice za rad na vodi, sve u cilju bržeg reagovanja i zaštite građana.

"Neuređenost vodotokova, bacanje smeća, zapušavanje prolaza često dovodi do izlivanja manjih reka. Sektor je dosta toga uradio na opremanju i usavršavanju pripadnika", ukazuje Spasojević.

Navodi da se neke vanredne situacije događaju u vreme kada za to nismo navikli.

"Imamo poplave u zimskom periodu i u letnjem periodu. U poslednje vreme imamo česte, ekstremne količine padavina u kratkom roku koje izazivaju bujične poplave na manjim vodotokovima i porasta nivoa većih reka. Tu su takođe i problemi urbanih poplava. Svesni smo da su se vremenski prilike bitno promenile", zaključuje Spasojević.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike