Niš: U krugu MIN-a krađe svakodnevne

Povremenih krađa, kažu, bilo je i ranije, ali sada je to gotovo svakodnevno.

"Upadi su svakodnevni, najviše od strane Železničke stanice, ulaze u halu, kradu nam žice, seku kablove", navodi Radiša Đorđević, Tehnoprocesa

Slaviša Đorđević dodaje da krađe ugrožavaju i proizvodnju: „Mi imamo tu i gotov proizvod od mesinga, od bakra to sve pokradu..ne prezaju više, dolaze zaprežnim vozilima, tovare i veće komade."

Za obezbeđenje fabričkog kruga koji se prostire na više od 30 hektara zadužena je privatna firma čiji radnici, obično po trojica , obezbeđuju objekte tokom popodneva i noći. Oni nisu želeli pred kameru, ali zaposleni tvrde da lopovi ne prezaju ni od fizičkog napada.

"Nasrću kamenicama i na policiju, postavlaju barikade, daske sa ekserima da ne mogu kolima da ih jure..iza svakog žbuna po jedan – dvojica i bacaju kamenice i ranije se to dešavalo", navodi Zoran Ivanković iz Tehnoprocesa.

"Postavite rešetke na prozor oni imaju alat i to razbiju..radi se o vrlo ozbiljnoj grupi i ozbiljo su organizovani… viđamo ih svaki dan, ali mi ne smemo ni da im priđemo blizu, to je velika grupa", kaže Milorad Marinković, kooperant Min lokomotiva.

Do sada naneta šteta, kažu, iznosi više od šest miliona dinara. Srećom, a bilo je i pokušaja krađe glavnog kabla bez koga bi rad u fabričkom krugu bio potpuno obustavljena.

"Ja sam vam pokazao malopre šahtu, počeli su da seku glavni dovodni kabl, to je ogromna cifra. Da bi obezbedili taj jedan jedini kabl treba 45 hiljada evra, jel mi možemo to da finansiramo. .Da pitam institucije od kojih tražimo pomoć ko će da nadoknadi tu štetu", žali se Dragan Pantić iz Centroplasta Niš.

U krugu trenutno radi konzorcijum od 15-ak firmi sa oko 250 zaposlenih, a u narednih nekoliko meseci najavljen je i dolazak novih firmi sa još toliko radnika.

Očekivanja su da ce problem svakodnevnih kradja uskoro biti rešen, a o svemu su obavešteni i policija i tužilaštvo.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike