Niš: Problemi slepih

Marija Milanović diplomirani je psiholog, ali ionako ograničene mogućnosti za posao za slepe osobe kaže da gotovo ne postoje.

 

"Sada postoje mnogobrojni i govorni softveri koji pomažu slepim ljudima da sasvim ravnopravno koriste računare, da koriste iternete da čitaju da pišu, da ravnopravno obavljau sve one poslove kao i osobe koje nemaju u oštećenje vida", kaže Marija Milanović, iz Saveza slepih u Nišu.

Veliki problem je i kretanje po gradu. Stefan Stevanović slep je od druge godine. Diplomirani pravnik, sam uz tek povremenu pomoć živi godinama ali kaže, svaki put kad treba da pređe ulicu iznova ima problem jer u Nišu gotovo ni jedan zvučni semafor ne radi.

"Ovo je semafor u centru Niša. Imam dve opcije, ili da me neko prevede ovako kao vi ili često ima ljudi koji su potpuno nezaiteresovani. Da imam zvučni semafor sve bi bilo drugačije", kaže Stefan Stevanović, iz Saveza slepih Niš.

Na trotoarima nova prepreka – na rebrastoj traci koja bi trebalo da olakša kretanje slepim osobama – parkirani automobili.

Stefan dodaje: "Ja bih pre svega rekao i uputio apel ljudima koji parkiraju automobile da jednostavno postoje i drugi ljudi, ne vidimo svi i ne možemo svi dobro da hodamo, i svi mi imamo neke različite probleme, ali samo malo da razmišljaju.

Nešto bolja slika može se očekivati tokom godine i to od projekta laki kilometar.

"Ovo podrazumeva prilagođavanje svih institucija od javnog značaja, prilagođavanje svih trotoara, ulica i ivičnjaka koji nisu po standardima i postavljanje taktilnih polja bezbedosti za kretanje slepih i slabovidih lica", kaže Jordan Ivanović, iz Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom grada Niša.

U međuvremenu – mali pomak na bolje – u spomen parku Bubanj postavljena je taktilna mapa pa će oko 400 slepih i osoba sa oštećenim vidom ubuduće moći da dodirom vidi ovaj važan istorijski spomenik. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike