Niš: Neprofitni zakup za stanove iz donacije

U zgradi, koja je izgrađena iz donacije Vlade Japana, od 2007. godine živi 18 porodica palih boraca i 6 porodica ratnih invalida. Porodice su stanove dobile na korišćenje, a novom uredbom od njih se trži da plaćaju takozvani neprofitni zakup od pet do deset hiljada dinara.

"Kako da se ne osećam povređeno, mislim bole stare rane. Stvarno je sramota. Em’ smo dobili tu zgradu, zato što su naši najmiliji poginuli, em’ smo dobili neuslovnu zgradu", kaže stanarka Tanja Letić, a komšinica Jelena Mitić Mitrović dodaje: "Ovo je prvenstveno poklon koji smo mi dobili od Vlade Japana i od grada Niša smo dobili zemljište. Znate šta, ne može neko posle 12 godina da vam kaže, evo poklonio sam vam ovo, a sad mi vratite il’ mi platite na mesečnom nivou."

Dušanka Vasiljković, čiji je 19-ogodišnji sin poginuo na Košarama živi u garsonjeri na prizemlju:

"Mnogo je žalosno što nam ovako priređuju još stresa, jer od prvog dana kad smo se uselili ovde, sve je bilo katastrofa, bez struje, bez vode, pa su nas isključivali, ovo je sad vrhunac", navodi Dušanka Vasiljković.

Stanari se žale da su svi stanovi neuslovni za život, pogotovo oni na potkrovlju:

"Najveći problem je ovo, vidite curi ovde, vlaga, nije malterisano, to je samo okrečeno, hladno zimi, ne može se zagreje", objašnjava Dimitar Hristov.

U resornom ministarstvu i gradskoj upravi Niš nisu nam odgovorili zbog čega je uvedeno plaćenje kirije za ovu osetljivu kategoriju građana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike