Niš među pet potcenjenih gradova koje treba posetiti širom Balkana

U poslednje dve godine, Niš se dva puta našao na listi preporuka uglednog američkog magazina Forbs. Prvi put kao destinacija koju obavezno treba posetiti posle korone, a sada kao jedna od pet najpotcenjenijih lokacija na Balkanu. Pored Niša tu su Varna, Ohrid, Doboj i Berata u Albaniji.

"Odličan brend i oni koji čitaju na svetskom i globalnom nivou takve portale znaju kad se pojavite na takvom portalu – šta to znači. Mi moramo da iskoristimo ne samo to već sve što se o Nišu govori na svetskom nivou", kaže Nenad Rokvić, predsednik Uduženja turističkih vodiča.

"Ovo je veoma značajno zbog toga što je to jedan prestrižan časopis i što sigurno podiže nivo spoznaje o Balkanu i Nišu", ističe Bane Simović, turistički vodič.

Forbs piše da je Niš dao nekoliko rimskih careva i preporučuju istorijske spomenike od Tvrđave do Ćele-kule, ali i vrhunske restorane u centru grada.

"Turisti iz okruženja su nam najčešći gosti – iz Bugarske, Makedonije, Bosne i Turske, zatim iz Mađarske, Hrvatske i bivših jugoslovenskih republika, a onda mogu da dodam skandinavske zemlje i zapadnoevropske zemlje", navodi Nenad Rokvić.

"Strancima su, pored hrane i prirode, interesantne i kulturno-istorijske znamenitosti. Oni vole da vide i okolinu – Đavolju varoš, Staru planinu i druge uglavnom prirodne atrakcije", dodaje Bane Simović.

Ova preporuka vrlo je važna za Niš, koji u ovoj godini ima povećanje broja turista za 74 odsto i do oktobra ga je posetilo oko 115.000 turista.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike