Nikom ništa ne duguje a živi pod svećom – Živana izlazi napolje da se ugreje

Zima je – kalendarski. Hladno je svima a koliko je ove zime hladno Živani Jeftić, verovatno ne možemo ni da zamislimo. Da bi se ugrejala izlazi napolje. Spava u zimskoj jakni. Živi bez struje u centru Šapca.

Ne, nije u pitanju neplaćen račun. Nikome ništa ne duguje. Ni ne traži pomoć, već samo da joj se omogući legalan prikljucak za struju. A birokratija kaže – ne može. U kancelarijama onih koji odlučuju, radi grejanje.

Ovoga jutra Živana Jeftić se nije umila. Nije ni prethodnih. Voda se zaledila. I ona se tako oseća. Spava na minusu.

"Voda je zaleđena, vrata ne mogu da se otvore. Ja sam zaleđena, ne mogu da sedim, moram da legnem. Nemam gde da kuvam", kaže Živana Jeftić.

Živana već 25 godina živi u nekadašnjoj upravnoj zgradi "Mlinsko-pekarske industrije Šabac", u kojoj joj je kancelarijski prostor ustupljen za život. Firma je u stečaju.

Za svoju sobu ima kontrolno brojilo, a struju je dobijala od komšije. Mesečno mu je plaćala koliko potroši. Ipak, kako navodi, prošlog marta, komšija, koji u prizemlju drži klub, tražio je da plati ceo račun od 18.000 dinara.

Penzija gospođe Jeftić je 14.000 dinara, pa nema novca za tuđe račune. Struja joj je isključena, kako navodi, u martu prošle godine. Živi pod svećom.

"Ja ne tražim milostinju. Tražim da mi se odobri da imam brojilo kao i svi, tražim da imam moju struju", naglašava gospođa Jeftić.

Od "Gradske pekare Šabac" ima rešenje o trajnom korišćenju prostorije. Tu živi od 1995. godine.

Plaća porez, ali nema pravo na struju

U Elektroprivredi Srbije navode da Živani priključak za struju ne mogu odobriti jer nema vlasnički list ni građevinsku dozvolu za ovu prostoriju.

"Pošto gospođa Jeftić ne poseduje dokaz o vlasništvu i nekadašnja kancelarija u kojoj živi ne predstavlja posebnu stambenu jedinicu, tako da nema ni građevinsku dozvolu, nije moguće odobriti priključak. Članom 160. Zakona o planiranju i izgradnji izričito je zabranjeno priključenje objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole", obrazloženje je EPS-a.

Zakon je jasan, ali pitamo kako je onda moguće da imaju priključke za struju svi ostali stanari u ovoj zgradi, koja pripada firmi u stečaju.

Iako ne može da ostavri pravo na struju, Živana Jeftić za ovu prostoriju plaća porez zato što ima rešenje o trajnom korišćenju prostora.

Ekipa RTS-a je pitala Grad Šabac da li mogu na bilo koji način da pomognu, a oni su odgovorili da se gradskoj upravi Živana za pomoć nije obraćala.

Za nehumane uslove u kojima već 10 meseci živi Živana Jeftić, RTS-u je javio Slobodan Bogunović iz Udruženja dijabetičara. I Živana ima šećernu bolest.

"Imam baš velike zdravstevene probleme. Juče sam pala, šećer mi je pao, doneli su me", kaže Živana Jeftić.

Težak Živanin život. Ima 64 godine. Penziju od 14.000 dinara. I ponos da ne traži pomoć, već da joj se omogući da plati prikljucak za struju.

Kako je moguće da nadležni znaju da postoji osoba koja mesecima živi bez struje, koja spava u zimskoj jakni i rukavicama, koja nema gde ni ručak da skuva, ni da se okupa, koja izlazi u dvorište da bi se ograjela? Kako je moguće da neko sve to zna i da ne preduzima baš ništa?

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike