Nije dovoljno postaviti rampe za osobe sa invaliditetom, a ni njih često nema

Invaliditet ne mora da bude prepreka u ostvarenju ambicija, želja i snova. Prepreke, međutim, u Srbiji mnogima otežavaju svakodnevni život.

"Ne postoji dovoljno znanja o osobama s invaliditetom, o načinu na koji oni mogu raditi, njihovim sposobnostima i potrebama. Čest je primer, da postoji volja, želja i novac da se neka rampa napravi, a onda ta rampa nije adekvatno napravljena", priča Nenad Krbavac iz Udruženja paraplegičara Banata.

Ipak mnoge osobe s invaliditetom nemaju jednake mogućnosti da se školuju i zaposle, žive na ivici siromaštva, a zbog nedovoljno podrške u svojim sredinama mnogi su u institucijama.

"Ono što smo primetili u poslednje vreme i što nas prilično zabrinjava i čemu ćemo posvetiti pažnju, je lišenje poslovne sposobnosti osoba s invaliditetom. Mi smo u više primera videli da se to dešava često u senci, gde javnost nije o tome obaveštena i da osobama sa invaliditetom budu uskraćena osnovna prava koja im pripadaju", naveo je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Dve milijarde dinara za zapošljavanje 

Za zapošljavanje osoba s invaliditetom, resorno ministarstvo i Nacionalna služba za zapošljavanje godišnje izdvajaju više od dve milijarde dinara.

"Kad su aktivne mere zapošljavanja, iako smo predvideli da to bude na nivou 7.400 osoba, mi smo u prvih 10 meseci uspeli da taj broj premašimo 7.415 osoba. Kao i kod ovog zapošljavanja, ti rezultati će biti bolji do kraja godine, ali ostaje nekih 12.850 osoba s invaliditetom koje i dan danas čekaju na zapošljavanje", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Potrebno je obezbediti pristup radnim mestima da bi osobe sa invaliditetom mogle da im pristupe. 

"Važno je da se posvetimo i da im obezbedimo fizički arhitektonski uslovi za pristup radnim mestima da bi oni mogli i kad im se da šansa za nešto rade da bi oni mogli i da dođu na to radno mesto", navela je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije

Fond PIO i Nacionalna služba za zapošljavanje počinju da izdaju rešenja štampana na Brajevom pismu, a njihovi sajtovi su uveli zvučnu opciju, da bi slepe i slabovide osobe lakše došle do informacija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike