Neum izvukao turističku sezonu, nesageledivi gubici u Mostaru

Direktor turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Andrija Krešić za portal Kliks kaže da su Mostar i Međugorje pretrpeli nesagledive gubitke, dok je situaciju izvukao Neum kao jedini bosanskohercegovački grad na moru koji i živi od letnjeg turizma.

Iako u HNK nemaju jasne pokazatelje stanja ni adekvatne sisteme evidencije, procenjuje se da je na području čitavog kantona ostvareno svega oko 30 odsto planiranih poseta.

"Od samog početka godine je u Mostaru i Međugorju bilo dobro krenulo, a onda je pojavom koronavirusa, uvođenjem restriktivnim mjera i zatvaranjem granica sve stalo. Nakon relaksacije mjera su uglavnom dolazili samo domaći turisti, a tokom jula i augusta je samo Neum donekle izvukao situaciju. Kao destinaciju su ga otkrili brojni građani BiH, Srbije i Crne Gore nakon što su ga odlučili posjetiti zbog komplikacija na granicama i promocije koju smo radili", kaže Krešić", kaže Krešić.

U Mostaru se očekivalo milion i po turista, ali 70 odsto njih nije moglo doći. To je dovelo do ivice propasti privatnike i privrednike koji su u gradu na Neretvi uložili ogromna sredstva da bi se pripremili za najbolju turističku sezonu u istoriji tog grada.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar