Neugasla ljubav Kikinđana prema brzini

 Kikinđanin Milan Novaković jedan je od najuspešnijih moto trkača starije generacije i višestruki osvajač titula pobednika i prvaka najizazovnijih trkačkih staza širom regiona i Evrope. Nekada se takmičio za Moto- klub "Pobeda", od kada se ovaj kikindski sportski kolektiv ugasio 1986. godine, nadmetao se za boje drugih klubova i udruženja. Sada je bio među glavnim inicijatorima ponovnog osnivanja  Moto- kluba  "Kikinda".

 Milan Novaković, motociklista iz Kikinde, objašnjava:" Svi mi volimo to iz mladosti, vozili smo trke još pre, osamdesetih godina, dok nije prestalo. Sad se ponovo aktiviramo, posle 30 godina.To su moto trke, kružne trke. Brzina je u pitanju."

Neki od kikindskih veterana i dalje su prisutni na moto stazama. Samo u protekle tri godine Miomir Kulizić je osvajač pet pehara. "Počeli smo pre četiri godine, ovo je peta da vozimo taj istočnoevropski šampionat. Nekako smo se oformili, prvi sam ja nekako krenuo, pa onda jedan, drugi, treći i tako. Ima i uspeha dosta," navodi Kulizić.

Takmičenja su u disciplinama "moto klasik" i "road rajzing". Novoformirani Moto-klub okuplja i ljubitelje kartinga. "Treniram u Kuli zato što nemamo drugu stazu u blizini, " kaže Aleksandar Mohači, "ljubav ka kartingu je krenula još od 13. godine, tada smo prvi kupili. Ne znam, jednostavno je nešto fantastično. To bi svako trebao barem da proba."

Na glavnom gradskom trgu varoši na severu Banata upriličen je i skup bajkera koji su građanima predstavili sve ono što čini ovaj izazovan, adrenalinski sport.
 "Voleli bismo  da bude mnogo više recimo mladih ljudi koje to interesuje, ali ne znaju odakle da krenu. Pa smo zato napravili ovu promociju. Evo, mogu tu da se pridruže, da vide kako to otprilike izgleda, kako ući u ta takmičenja ," objašnjava Dragan Novaković, predsednik Moto-kluba Kikinda.

 U iščekivanju da Kikinda ponovo uz novi klub dobije i svoju trkačku stazu, narednih meseci biće održana serija predavanja i obuka za nove takmičare, ali i sve zainteresovane vozače motocikala svih kategorija, kako bi se povećala bezbednost na putevima.

 

 

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike