Nešto više od polovine Donjecka pod kontrolom Kijeva, sve češći raketni napadi na teritoriju Rusije

Ruski napadi u Ukrajini usmereni su na jugoistočni region Donjeck i najveće gradove koje kontroliše ukrajinska vojska. Ukrajina je granatirala Kursku oblast.

Vojska Rusije intenzivirala je granatiranje gradova u regionu Donjecka, posebno u pravcu Slavjanska, Kramatorska, Severska. Lokalne, ukrajinske, vlasti pokušavaju da evakuišu stanovništvo.

Vlasti u Slavjansku saopštile su da su dve osobe poginule u minobacačkom napadu ruskih trupa na pijacu u tom gradu, a da je još sedam osoba ranjeno. 

Iako je Rusija preuzela poslednja ukrajinska uporišta u Lugansku, ukrajinske vlasti i dalje kontrolišu oko 45 odsto susednog Donjecka, a Rusija kontroliše petinu ukrajinske teritorije.

Ruska vojska je uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

"Preduzete su mere kako bi se obezbedila bezbednost plovidbe u Crnom i Azovskom moru. Potpuno je eliminisana opasnost od mina u vodama luke Marijupolj", kaže ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Dok Kijev pregovara sa Turskom i UN da obezbede izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, proruske vlasti jugoistočnog regiona Zaporožja ugovorile su prodaju žita u inostranstvu, uglavnom na Bliskom istoku.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike