Neofašisti u Rijeci razvili trobojku Kraljevine Italije

Zastava je ispred Guvernerove palate postavljena sinoć, a riječka policija ju je nakon dojave uklonila. Uz zastavu su, navodi se, pronađeni propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku predstavljaju provokaciju.

Neofašisti su trobojku Kraljevine Italije, države u čije ime je fašista Gabriele D’Anuncio okupirao Rijeku 1919. godine, razvili sinoć ispred bivše Guvernerove palate, piše italijanski dnevnik Il Đornale, a prenosi zagrebački Jutarnji list.

U okviru operacije #restiamofiumani (Ostajemo Riječani), koju je, kako se navodi, pokrenula kontroverzna i misteriozna grupacija italijanskih fašista "Gli Idraulici", odlučili su da stotu godišnjicu "fašističke okupacije Rijeke" proslave u Hrvatskoj, prisećajući se "boljih vremena" i apelujući na vladu da ponovo počne da zastupa interes svog naroda.

"Danas, tačno sto godina nakon okupacije Rijeke, želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Potrebna nam je vlada koja je spremna da brani svoje granice i interese svog naroda, umesto da olakšava put okupatorima", rekao je jedan od članova grupe.

Potrebna im je, kako kaže, vlada koja poznaje lepotu hrabrosti i digniteta.

"Upravo zato, naša je grupacija odlučila da razvije italijansku trobojsku ispred Guvernerove palate u Rijeci", izjavio je član grupe "Gli Idraulici".

Objašnjava da njihov cilj nije buđenje zastarelog oblika tvrdog nacionalizma, već žele da, kako je rekao, svoje sugrađane podsete na nostalgičan sentiment bitaka koje su se odvijale u međuratnom periodu.

"Želeli bismo svoje sugrađane da posetimo na to ko smo, odakle dolazimo i šta sve možemo postići kao narod. Jučerašnja vlada Nitija, kao i današnja vlada Đuzepea Kontija, zastupaju interese samo finansijskih grupa. Nikada nije bilo važnije prisetiti se dela velikana poput D’Anuncija, Kelera, Marinetija, De Mabrise i mnogih drugih čija imena nisu toliko poznata, a koji su svojim junačkim delima zaslužni za događaje 12. septembra 1919. godine", poručuju italijanski neofašisti.

Citirali su poeziju Gabrielea D’Anuncija, kojom upozoravaju da su "spremni da ustanu sami protiv celog sveta".

Riječki Novi list objavio je ranije da je policija utvrdila da je fotografiju zastave Kraljevine italije na svom Tviteru profilu postavio izvesni Kristiano Puljisi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike