Nensi Pelosi se povlači sa ključnog mesta u Kongresu SAD

Pelosi je najavila da neće tražiti reizbor za najvišu poziciju u poslaničkom klubu demokrata. Međutim, Pelosijeva će ostati član Predstavničkog doma.

Njena odluka da ne traži ponovni izbor za najvišu funkciju u donjem domu Kongresa označava kulminaciju njene političke karijere tokom koje je u velikoj meri postavljala standarde u politici SAD-a.

Politički analitičari se u velikoj meri slažu da je Pelosijeva redefinisala mesto predsedavajućeg Predstavničkog doma i da je u istoriju ušla kao prva žena na toj poziciji.

Tokom više od tri decenije službe u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi je stekla reputaciju izlazaći često kao pobednik u debatama sa muškim kolegama koji su pokušavali da potkopaju njeno mišljenje.

Pelosijeva sposobnost da održi poslanički klub demokrata na okupu donela joj je i priznanje da je ona jedina sposobna da izađe na kraj sa različitim unutarstranačkim frakcijama.

Ona je vodila poslanički klub demokrata u Predstavničkom domu kroz ključne momente, a nedavno je uspela da postigne vrlo tanku većinu da se usvoji nekoliko ključnih delova zakonodavnog programa predsednika Bajdena.

Odluka da se povuče sa pozicije predsedavajuće Predstavničkog doma usledila je nekoliko nedelja  nakon što je njen muž, Pol Pelosi, napadnut u kući u San Francisku.

Napad na njenog muža odigrao je veliku ulogu da donese takvu odluku, rekla je Pelosi.

Ona je u nedavnom intervjuu napomenula da je osećala krivicu zbog nasilnog napada jer je napadač tražio nju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike