Nemački ministar za Evropu: Balkan mora biti prioritet EU

Nemački ministar za Evropu Mihael Rot ocenio je da se Evropska unija mora reformisati, ali da taj proces nije nespojiv sa njenim proširenjem.

On je u autorskom tekstu za podgoričku „Pobjedu“ naveo da Zapadni Balkan za novu Evropsku komisiju mora biti prioritet, jer ako im Unija okrene leđa to će otvoriti vrata drugim akterima kao što su Rusija, Kina ili Turska čiji primarni interes sigurno nije jačanje demokratije i vladavine zakona, naveo je on.

Rot je naveo da je odlazeći predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u potpunosti u pravu kada je nazvao „istorijskom greškom“ činjenicu da su šefovi država i vlada EU odbili da pokrenu pregovore o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Kako navodi, ta odluka je morala biti donešena jednoglasno.

„Ljudi su bili šokirani ovim ponovljenim odlaganjem – i na Balkanu i u EU. Uostalom, EU je dala svoju reč. Obe države su ispunile uslove koje je postavila Unija, a to je odavno i potvrđeno u izveštaju Evropske komisije“, naveo je nemački ministar.

Kako je ocenio, primarni cilj mora biti da učine sve što mogu na Zapadnom Balkanu da promovišu mir, pomirenje i demokratiju.

„Na kraju krajeva, region nije dvorište Evrope, to je njeno srce. Stabilizacija i približavanje regiona je primaran interes i Nemačke i EU. Ako Unija okrene leđa Zapadnom Balkanu, to će otvoriti vrata drugim akterima kao što su Rusija, Kina ili Turska čiji primarni interes sigurno nije jačanje demokratije i vladavine zakona“, naveo je on.

Kako je dodao, u narednim mesecima moraju da pojačaju saradnju sa obe zemlje.

„EU mora da bude vidljivija na Zapadnom Balkanu. Nova Evropska komisija mora konačno postaviti region za prioritet!“, naveo je nemački ministar. 

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike