Nemačka trlja ruke zbog masovnog otpuštanja programera u SAD

Zapadna obala SAD je oduvek bila glavna destinacija za ambiciozne softverske inženjere koji žele da rade u najbolje plaćenom, najelitnijem području za profesiju, ali masovni viškovi su stvorili grupu ljudi koji traže posao, a koje Nemačka želi da iskoristi.

"Oni otpuštaju, mi zapošljavamo", rekao je Rajner Cugehojer, glavni direktor za ljudske resurse u Cariad-u, softverskoj podružnici Folksvagena

"Imamo nekoliko stotina otvorenih pozicija u SAD, Evropi i Kini", dodaje Cugehojer.

Uplašeni inflacijom i perspektivom recesije, Guglova matična kompanija Alfabet, Majkrosoft i Meta najavili su ukidanje skoro 40.000 radnih mesta.

Iako se Nemačka, takođe, nalazi na ivici recesije, njene kompanije su poslednjih godina rasle sporije, a u zemlji koja je "poznata" po tome što i dalje obavlja poslove putem faksa, postoje ogromni tehnološki skokovi koje treba napraviti.

Nemačka, sa jednom od najstarijih populacija na svetu, ima "rupe" na tržištu rada – prema IT industrijskoj grupi Bitkom, 137.000 IT poslova je nepopunjeno.

Olakšavanje imigracionih pravila 

Vlada pojednostavljuje imigraciona pravila kako bi privukla kvalifikovane potencijalne imigrante.

"Želela bih da vas srdačno pozovem da se preselite u Bavarsku", napisala je Judit Gerlah, ministarka za digitalizaciju u najbogatijem nemačkom regionu na Linkedinu u postu koji je  upućen upravo nedavno otpuštenim radnicima u SAD.

Sa paritetom evra prema dolaru, malo evropskih kompanija daje plate koje mogu da se takmiče sa stotinama hiljada dolara koje nude najuspešnije kompanije u Kaliforniji, ali neke se nadaju da će jeftinija zdravstvena zaštita i niži troškovi u poređenju sa onim u San Francisku pomoći.

"Jesam li spomenula Oktobarfest" 

"A jesam li spomenula Oktobarfest", upitala je Gerlahova i dodala da bi se čuveni minhenski festival piva uz jaku zaštitu na radu mogao pokazati privlačnim za novozaposlene.

Neki su skeptični, a Bernhard Roleder iz Bitkoma napominje da se Nemačka takmiči ne samo sa drugim zemljama za najtalentovanije, već i sa matičnim zemljama potencijalnih regruta.

Nemačka birokratija mogla bi da bude još jedan izazov: kompanije već prijavljuju višemesečna kašnjenja u obezbeđivanju termina za novozaposlene kako bi dobili radne dozvole.

"Birokratija u Nemačkoj je krajnje sakaćena za većinu visokokvalifikovanih radnika kada se prvi put sretnu sa njom, posebno ako ne govore nemački", rekla je Dajana Stoler iz berlinskog startapa Landis.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike