Nemačka predsedava OEBS-u

Zvanični Berlin upravljaće organizacijom koju čine 57 zemlje članice, a koja se prostire od Vankuvera do Vladivostoka.

Zvanično će predsedavanje početi prvom sednicom Stalnog saveta, izvršnog tela OEBS, koja je se po običaju održava sredinom januara u Beču.

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer najavio je, na ministarskom savetu OEBS u Beogradu, da će prioritet Nemačke biti pre svega jačanje bezbednosti.
U završnom obraćanju, nemački šef diplomatije je kazao da svet živi u turbulentom vremenu sa brojnim i velikim izazovima.

Štajnmajer je podvukao da se samo saradnjom i razgovorima mogu rešiti problemi.

Podsetio je na tri tačke, po njemu veoma važne – brzo reagovanje na krize, smanjenje naoružanja i budućnost evropskog bezbednosnog poretka.

Ukazao je da je ophođenje sa krizom u Ukrajini pokazalo da OEBS može i mora brže da reaguje.

Druga tačka je, prema njegovim rečima, da se u narednoj godini intenzivnije razgovara o smanjenju naoružanja i modernizaciji instrumenata za sprečavanje kriza.
Kao treću tačku, nemački šef diplomatije je naveo budućnost evropskog bezbednog poretka, navodeći da OEBS može biti instrument i forum za razgovore o tim temama.

Nemačka će se, prema njegovim rečima, tokom predsedavanja OEBS-u baviti i rešavanjem konflikata u Ukrajini i krizama u drugim delovima sveta koji su nadležnosti te organizacije.

"Želimo da damo doprinos da se podstakne dijalog, i da zajednička bezbednost u prostoru OEBS bude ponovo uspostavljena i ojačana. Želimo da svi u OEBS budu usmereni na principe na kojima počiva ova organizacija. Ako to uradimo onda ćemo ispuniti očekivanja građana koji žele, u vreme kriza i konflikata, više bezbednosti i stabilnosti", poručio je Štajnmajer.

Trojku OEBS, koju čine aktuelni, bivši i budući predsedavajući, od 1. januara će činiti Nemačka, Srbija i Austrija.

Tokom predsedavanja Srbije OEBS-u institucija Trojke ove organizacije imala je veću ulogu nego ranije, te je i održano više sastanaka u cilju koordiniranja delovanja institucije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar