Nemačka najavila sertifikat za gasovod Severni tok 2

Ruska kompanija "Gasprom" saopštila je prošle nedelje da je okončana izgradnja gasovoda do Nemačke kojim će Rusija udvostručiti izvoz gasa u Evropu preko Baltičkog mora zaobilazeći teritoriju Ukrajine, prenosi Rojters.

Taj projekat je izazvao brojne kritike SAD, Ukrajine i drugih zemalja, a Vašington je upozorio i da će Evropa postati zavisna od ruskih isporuka energenata.

Nemačko regulatorna agencija za energetsku distribuciju danas je potvrdilo da će izrada sertifikata trajati četiri meseca, a nakon toga će nacrt tog dokumenta biti upućen Evropskoj komisiji.

Regulatorna agencija mora da potvrdi da je gasovod Severni tok usklađen sa propisima EU koji nalažu da od trenutka kada se gasovod bude nalazio na teritoriji Nemačke vlasnici gasovoda ne smeju da budu povezani sa kompanijom koja isporučuje gas.

Tokom nedavne oproštajne posete Poljskoj nemačka kancelarka Angela Merkel pokušala je da umanji strahove zbog gasovoda, rekavši da je jasno dala do znanja Moskvi da Ukrajinu mora da zadrži kao tranzitnu zemlju za ruski gas i nakon isteka petogodišnjeg ugovora 2024. godine.

Premijer Poljske je ocenio da nastavak tranzita gasa preko Ukrajine umanjuje šanse da Rusija koristi svoje zalihe gasa kao političko oružje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар