Nemačka nacionalizuje svog najvećeg uvoznika gasa

"Uniper" je kontrolisala finska državna energetska kompanija "Fortum", koja je pozdravila tu najavu. Rečeno je da će Berlin kupiti akcije "Unipera" za 500 miliona evra, čime će država biti vlasnik 98,5 odsto udela u gasnoj kompaniji.

"U trenutnim okolnostima na evropskim energetskim tržištima i prepoznajući ozbiljnost situacije u kojoj se Uniper nalazi, preuzimanje ‘Unipera’ je pravi korak koji treba preduzeti, ne samo za ‘Uniper’ već i za ‘Fortum’. Uloga gasa u Evropi se iz temelja promenila otkako je Rusija napala Ukrajinu, kao i izgledi za portfolio sa gasom. Kao rezultat toga, poslovni slučaj za integrisanu grupu više nije održiv", kazao je izvršni direktor Fortuma, Markus Rauramo.

Prema njegovim rečima, gubici "Unipera", uzrokovani su ruskim ograničenjem isporuke prirodnog gasa evropskim zemljama koje podržavaju Ukrajinu, dostigli su skoro 8,5 milijardi evra.

Nedostajuće isporuke iz Rusije morale su da se zamene skupim zalihama sa otvorenog tržišta, gde su cene gasa naglo porasle.

Uniper, koji takođe poseduje elektranu u Notingemširu, zabeležio je ukupan gubitak od 13,7 milijardi funti u avgustu, a cena akcija je pala za 90 odsto u protekloj godini.

Evropa se oslanja na gas za grejanje domova i za proizvodnju struje za fabrike, što izaziva strah od zatvaranja preduzeća, racionalizacije i recesije kako vreme postane hladno.

Zemlje širom kontinenta se bore da se suprotstave rastućim cenama gasa i električne energije, da pomognu domaćinstvima i preduzećima i da obezbede svoje zalihe energije za zimu, uključujući i punjenje svojih skladišta prirodnog gasa, prenosi Gardijan.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike