Nema pandemije za strane kompanije u subotičkoj Slobodnoj zoni

Zbog dobrog poslovnog okruženja, u tu privrednu zonu stigla je i jedanaesta inostrana investicija.

 

 Austrijsko preduzeće „Feler" koje proizvodi kablove za napajanje za svetske kompanije, poput „Boša", „Hjulit Pakarda" i „Ciska",u subotičku fabriku će investirati pet miliona evra, a u prvoj fazi zaposliti stotinu radnika:

Barbara Ašer, vlasnica i direktorka kompanije „Feler" Austrija, navodi: "Kada smo odlučili da da proširujemo proizvodnju, sa Austrijskom privrednom komorom smo zaključili da je pravo mesto za nas Subotica. U razgovorima sa budućim radnicima smo shvatili da su odlično obrazovani i talentovani. Zato je naš dolazak u Srbiju prava odluka."

 Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice,najavljuje:"Grad Subotica se obavezao da će uraditi sve da olakša investitoru oko svih procedura".

 Slobodna zona u Subotici je 2020.godine bila na prvom mestu po prometu u Srbiji, a prošle godine ostvaren je takođe veoma dobar rezultat:

 Saša Gravorac, direktor Slobodne zone Subotica,precizira: "Ukupan ostvareni promet je oko 700 miliona evra, što znači da nije bilo velikih oscilacija u poslovanju, a ono što nas izuzetno ohrabruje je da su u prvom kvartalu 2022. godine, rezultati sjajni."

Američka firma „Ametek" koja proizvodi elektromotore za „Boing" i „Erbas", više od deset godina razvija posao u Subotici. Navode da ni pandemija, ni ratne okolnosti u Evropi nisu omele uspešno poslovanje.

 „Prošla godina je zaista bila rekordna. Takođe, broj radnika je dostigao 510. Mi smo prvo tromesečje zabeležili rekordne rezultate, više od 20 procenata u odnosu na isto tromesečje prošle godine. Planiramo dalje zapošljavanje radnika u proizvodnji i administraciji," optimističan je Slobodan Anić, direktor kompanije „Ametek Srbija".

Iako je protekle dve godine u fabrikama unutar zone bilo otpuštanja, ali i otvaranja novih radnih mesta, zaposlenost u zoni je stabilna, jer tamo radi oko 6.500 ljudi. Sindikati traže povećanje zarada.

 "Većina je zatražila povećanje zarada, toplog obroka, regresa," navodi Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice," sindikati su pokrenuli inicijativu za pregovore sa poslovodstvom, što je dobro. S druge strane i poslovodstvo bi moralo da izađe konkretnije sa nekim predlozima koji odgovaraju predlozima koji odgovaraju ovom današnjem vremenu."

 U subotičkoj Slobodnoj zoni planiraju izgradnju novih skladišnih kapaciteta za buduće investitore, kao i proširenje poslovanja na opštine Kanjiža i Senta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike