Nekadašnji upravnik vojnog pritvora Ilidža Husein Mujanović ponovo osuđen na 10 godina zatvora

Presuda Huseinu Mujanoviću je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom je Mujanović bio osuđen na istu kaznu zatvora, Apelacioni sud ukinuo i vratio ponovo na suđenje.

Mujanoviću je produžen pritvor koji mu je određen nakon hapšenja 30. jula 2018, a koji po ovoj odluci suda može trajati do upućivanja na izvršenje kazne, najduže dok ne istekne vreme trajanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi, naveo je Viši sud u saopštenju.

Takođe, na novu presudu mogu se žaliti i tužilaštvo i odbrana, a pravosnažnu presudu će doneti Apelacioni sud.

Mujanović je osuđen zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i to zbog protivzakonitog zatvaranja, nečovečnog postupanja, izdavanja naredbi i učestvovanja u nanošenju telesnih povreda od jula 1992. do oktobra 1992. godine.

Oštećeni su za ostvarivanje imovinskopravnog zahteva upućeni na parnicu, saopšteno je iz Višeg suda, koji dodaje da je Mujanović takođe obavezan da plati troškove krivičnog postupka.

Osuđen je kao nekadašnji pripadnik oružanih snaga BiH i to kao upravnik vojnog pritvora Ilidža u Hrasnici, koji je sa svojim podređenima maltretirao neosnovano pritvorene srpske civile, zbog čega je njih sedam, kako se veruje, preminulo.

Mujanović je 30. jula 2018. uhapšen po poternici Srbije na graničnom prelazu Uvac između BiH i Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike