Najbrže vesti u Srbiji

Nedimović sa malinarima: Mere za duži vremenski rok

"Lako je jedne godine se igrati, a treba u dužem vremenskom periodu da se obezbedi malinarska proizvodnja", istakao je ministar Branislav Nedimović u Prijepolju, na sastanku sa predstavnicima opštine i Udruženja malinara "Zlatna malina".

Najavio je da će izaći sa nekim merama za duži vremenski period koji se tiču i sadnog materijala i problema koji su se javili u vezi sa elementarnim nepogodama, ali i treće stvari koja se tiče razvoja novih tržišta, kako ne bismo bili suženi samo na prostor Zapadne Evrope.

Nedimović je povodom aktuelne situacije u vezi sa cenom maline rekao da je jedan veliki otkupljivač maline, koji je sve vreme imao cenu od 100 do 110 dinara, izašao sa cenom od 162 dinara i platiće svima koji su predali po staroj ceni.

"Vraćam se na snagu udruženja, na njihovo organizovanje. U ovom trenutku imate 603 otkupljivača i vi ne možete nikad da postignete jedinstvo, ali to je tržišna utakmica, jedni vuku druge", naveo je Nedimović.

Ministar je rekao da ima informacije da će neki na prostoru Arilja izaći sa nešto višom cenom u odnosu na ova 162 dinara, jer neće da izgube svoje proizvođače budući da treba i sledeće godine imati nekog ko će da donese malinu.

Predsednik udrženja "Zlatna malina" Mirsad Obućina je rekao da je cena maline u Prijepolju znatno niža nego u nekim drugim opštinama.

"Ono što je dobro što mi imamo ugovornu akutnu cenu i nadamo se da će hladnjače u našoj opštini poštovati dogovor i podići cenu kao u ostalim opštinama u našem regionu", rekao je Obućina.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović rekao je da su razgovori bili korisni, a da su ministra Nedimovića upoznali i sa ukupnom situacijom u poljoprivredi u toj opštini.

Kako je naveo, razgovarano je o vladinom programu za koji konkurišu poljoprivredni proizvođači iz Prijepolja, a dogovoreno je i nekoliko ključnih stvari.

Kao najvažnije, Zindović je istakao da je dogovoreno da se osposobi granični prelaz Jabuka za fitosanitarni pregled, što je bio jedan od zahteva lokalnih prevoznika i uvoznika određene robe.

"Druga važna tema oko koje smo se načelno dogovorili je realizacija izgradnje transfer stanice i nadam se da ćemo ići ubrzano ka realizaciji tog akutnog problema za našu opštinu", zaključio je Zindović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike