Nedeljko Todorović najavljuje temperaturni „sever-jug“ i otkriva da li se pozdravljamo sa zimom

Nedeljko Todorović ocenjuje da je februar bio natprosečno topao, malo je bilo padavina, ali će to danas i sutra malo da se nadoknadi. Tako će kad se završi i utorak kao poslednji dan ovog meseca biti verovatno dostignute neke prosečne vrednosti. 

Todorović ukazuje da će pre podne ostati, kako kaže "vrućina", a na jugu Srbije i ceo dan "vrućina" gde će biti maksimalnih 19 stepeni, dok će na severu ostati oko deset stepeni.

"U toku dana će da jača oblačnost, biće i kiše, nročito popodne i uveče . Popodne će da stiže i hladan vazduh, ali je zanimljivo što će taj hladan vazduh sa severa Evrope da se kreće ka jugu i doći će negde do polovine Srbije. Znači južno od Kruševca, Kraljeva ostaće toplo vreme čak i do sutra predveče", navodi meteorolog.

To znači, ističe da bi bila velika temperaturna razlika, kako kaže "sever-jug". Sutra će biti još hladnije na severu, maksimalno tri stepena, a na jugu i dalje blizu 20 stepeni. Međutim, dodaje da bi se i tamo na jugu pomerio hladniji vazduh pa bi onda ponedeljak bio možda najhladniji dan. 

Ko neće videti snega 

"Najzanimljivije u toj situaciji je da će biti svih vrsta padavina, znači i kiše i snega, a i ledene kiše. Taj hladan vazduh se kao klin u plitkom sloju premešta ka jugu, a na visini ostaje topliji vazduh i to su onda  povoljni uslovi da ponegde bude i ledene kiše a to je pre svega centralni, eventualno malo zapadni, čak možda i istočni deo Srbije", objašnjava Todorović.

Misli da Vranje, Leskovac kao i druga mesta na jugu neće da vide snega ovih dana, iako je za to veća verovatnoća na severu.

Izvesno je kaže da bi bilo snega na severu, severozapadu, pa jugozapad Srbije, nešto malo u centralnim delovima, uključujući područje Beograda. 

"Tu bi se i napravio snežni pokrivač, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji negde od 10 do 20 centimetara visine", najavljuje meteorolog i dodaje da bi u noći između nedelje i ponedeljka padavine znatno oslabile, ali bi to bio najhladniji dan.

Sledeće sedmice bi, navodi ostalo prohladno vreme sa temperaturama od pet do deset stepeni, a noću možda negde minus jedan.  Sneg bi se možda u nižim predelima zadržao nekoliko dana, a na planinama će ostati do polovine marta.  

Todorović ukazuje i da ovo nije pozdrav zimi i da su dugoročne prognoze veliki izazov.

"Ja mislim da će verovatno negde sredinom marta opet da bude ovako jedna epizoda od dva dana zahlađenja. Hoće kiša, hoće sneg kao granični slučaj. U planinskim predelima biće još snega, ali daleko smo da garantujemo da još neće biti snega", zaključuje Nedeljko Todorović.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike