„Nećemo odustati od traženja pravde za ubijene radnike RTS-a“

Podsećamo da je bombardovanjem RTS-a 1999. godine NATO ustanovio praksu upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima, a da niko iz te vojne organizacije nije pozvan na odgovornost zbog zločina nad našim kolegama, saopštio je UNS.

"Ističemo da su sve značajne međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da ‘Amnesti internešenel’ nameran napad na zgradu RTS-a kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom", ističe se u saopštenju.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a podsećaju da je Evropska federacija novinara (EFJ) na svojoj skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala članice da se pridruže obeležavanju 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.

Američki istraživački novinar Džeremi Skejhil se na međunarodnoj konferenciji "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima", koju su UNS i RTS organizovali 2019. godine, izvinio u ime svoje države zbog toga što je, kako je rekao, tokom NATO bombardovanja ona hladnokrvno ubila 16 radnika RTS-a.

"Ono što su SAD uradile bio je ratni zločin, a nijedan čovek nikada nije izveden pred lice pravde. Molim se i nadam da će pravda biti zadovoljena", istakao je tada Skejhil.

"Podsećamo i da je bivši generalni direktor RTS-a Dragoljub Milanović odslužio zatvorsku kaznu zbog toga što zaposlene nije izmestio iz zgrade u Aberdarevoj, ali da do sada naši državni organi nisu pokazali spremnost da utvrde odgovornost NATO-a za ubistvo naših kolega", ističe se u saopštenju.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a pozdravljaju što je Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara prihvatila predlog Udruženja da u plan rada uvrsti i utvrđivanje odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS-a.

Podržavamo i cenimo i rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekujemo da će ona imati veoma značajnu ulogu u rasvetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika, zaključuje se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар