Ne smiruje se situacija u Sudanu, ubijen šesnaestogodišnjak

Dečak je preminuo nakon što su mu tokom protesta snage bezbednosti pucale u glavu, navodi se u saopštenju Centralnog komiteta sudanskih lekara.

Ovo je 41. žrtva protesta koji se održavaju u Sudanu, od kada je vojska 25. okotobra izvršila državni udar, naveo je komitet lekara koji podržava demonstracije.

Protesti se održavaju i u prestonici Kartumu i u Bahri, gde se okupilo na desetine hiljade ljudi. Prema navodima očevidaca, bezbednosne snage su koristile metke i suzavac kako bi rasterale okupljene.

Na hiljade demonstranata protestuje protiv dogovora između generala Abdela Fataha el Burhana i premijera Abdala Hamdoka, nakon što je njegova vlada raspuštena posle puča u oktobru.

Sporazum predviđa da Hamdok ponovo bude premijer i da se oslobode svi politički zatvorenici uhapšeni tokom puča. Takođe, ponovo se uspostavlja i Suvereni savet koji će nadgledati period tranzicije.

Potpisivanje sporazuma naišlo je na nezadovoljstvo, te su se među demonstrantima mogle čuti i parole da je Hamdok "prodao revoluciju".

U međuvremenu, Hamdok je izjavio da sporazum potpisuje kako bi se zaustavilo prolivanje krvi sudanske mladosti i kako bi se zemlja vratila na put tranzicije ka demokratiji.

"Znam da su naši mladi spremni na žrtvu, da su odlučni i spremni da se odreknu svega dragocenog. Ali sudanska krv je dragocena, hajde da zaustavimo krvoproliće i energiju mladih usmerimo na izgradnju i razvoj", poručio je Hamdok.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар