Ne mora iz vojne klupe – ko može da bude deo posade raketnog sistema pancira

I oni koji ne stižu iz vojne klupe za svega nekoliko godina mogu da postanu deo posade raketnog sistema pancira. 

Marko Pešić jedan je od onih kojima je to pošlo za rukom. Na tom sistemu, u čuvenoj 250. raketnoj brigadi, jedan je od onih koji čuvaju nebo iznad Beograda i okoline. 

"Od malih nogu mogu reći da sam imao viziju da bih mogao da budem vojno lice, tako da mi se ostvario san. Nakon vojnog roka prijavio sam se na konkurs u svojstvu profesionalnog vojnika, 2017. godine sam upućen na kurs za podoficire, a 2019. na preobuku za pancir gde sam i danas", kaže Marko Pešić, vodnik prve klase.

Za buduće tehničare za avione, helikoptere, radare, računare, naoružanje i drugu opremu mesta ima, na primer, u kasarnama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu, Somboru. U Jakovu na ovom konkursu čekaju 13 novih podoficira.

Potpukovnik Aleksandar Anđić, komandant 3. raketnog diviziona, kaže da su mlade starešine  značajan potencijal i budućnost raketnih jedinica u izvršavanju namenskih zadataka u zaštiti suvereniteta Republike Srbije.

"Proces obučavanja traje šest meseci, u prva tri meseca vežbaju gađanje, imaju strojevu obuku, posle je stručno-specijalistička obuka, dolaskom u jedinice oni imaju dobru osnovu za dalje usavršavanje, starije kolege im nesebično pomažu i prenose znanja", dodaje Anđić.

Uz specifične provere i uslove za kandidate koji su sposobni za službu u Vojsci, stoji i starosna granicu od 27 godina.

Ako sve ispune, mogu da postanu deo brigade koja je za postignute rezultate u odbrani zemlje 1999. godine odlikovana najvećim ratnim priznanjem – Ordenom narodnog heroja.

Inače, 250. raketna brigada čuva sećanja na 28 svojih pripadnika koji su dali život za odbranu zemlje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike