(Ne)izvesna sudbina onlajn platforme za prevoz putnika

Kompanija "Kar gou" pokušala je, kažu, da se uskladi sa postojećim Zakonom o drumskom saobraćaju, ali ističu da to nije bilo moguće.

"Kako da se uskladite, da dobijete neke licence za limo servis kad takvih licenci nema. Kao kad biste otišli u prodavnicu čokolade i da kažu: e pa svi mogu da kupe čokoladu, a odete tamo, čokolade nema", rekao je Vuk Guberinić, direktor "Kar gou".

Ministarstvo saobraćaja smatra pokušaj kompanije "Kar gou" da istu delatnost obavlja u formi udruženja građana, naivnim pokušajem traženja rupe u zakonu. U saopštenju Ministarstva, između ostalog, piše: Bilo kakav jezički slalom, nemušta objašnjenja i pravne doskočice, ne mogu da sakriju pokušaj ove kompanije da i dalje krši važeće zakone.

Firma "Kar gou" imala je više od 200.000 preuzetih aplikacija, jer je nudila jeftiniji prevoz od onog koji država propisuje za taksiste. U udruženju taksista kažu da bi dozvola da udruženja građana prevoze putnike, dovela do haosa u toj oblasti.

"Njihovi zaposleni ne mogu da prevoze putnike u Beogradu i u celoj Srbiji, jer nemaju dozvolu nadležnog organa lokalne samouprave. I tu se radi isključivo, mogu oni da se zovu kako god hoće, o prevozu putnika", kaže Vlado Bojović, predsednik Strukovnog udruženja taksista SITAB.

Kakva će biti sudbina onlajn platforme za prevoz putnika, može se naslutiti iz poziva Ministarstva saobraćaja nadležnim državnim organima, upravama i inspekcijama da spreče bilo kakvo kršenje zakona u Srbiji i na delu pokažu da živimo u pravnoj državi, u kojoj nije dozvoljeno da bilo ko bude iznad zakona.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike