Ne davimo Beograd protiv plana prodaje zemljišta nekadašnje Marine Dorćol

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da se protivi planu prodaje zemljišta nekadašnje Marine Dorćol ocenivši da će se na taj način izgubiti još jedan jako vredan deo priobalja Beograda.

„Smatramo da je u pitanju pogrešan i kratkovid potez, jer, iako će na ovaj način grad Beograd inkasirati značajna finansijska sredstva, preti nam šteta od trajnog gubljenja još jednog jako vrednog dela priobalja Beograda“, piše u saopštenju Ne davimo Beograd.

Navodi se da ostaje „nejasno koliko će eksternalija građani Beograda platiti za opremanje zemljišta do same lokacije“, kao i koje će „druge pogodnosti biti pružane budućem investitoru“.

„Podsećamo javnost i na ne tako davne najave planova da bi muzej Nikole Tesle mogao biti izmešten na ovu lokaciju, baš u okviru elektrane ‘Snaga i svetlost’, za šta su gradski čelnici govorili da će se desiti do kraja 2019. godine“, piše u saopštenju.

Ocenilu su da bi umesto prodaje, i izgradnje luksuznog stanovanja pravi ulog za budućnost bio da to zemljište u potpunosti ostane u javnom vlasništvu, i da se poput „Central parka“ u Njujorku uz male intervencije „pretvori u zelenu parkovsku oazu“.

Na taj način bi se, kako se navodi u saopštenju, omogućila veća dostupnost i pristup reci i povećao procenat javnog prostora za sve građane.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike