Ne bacajte hranu – donirajte da višak završi na tanjiru, a ne na smetlištu

Srbija i dalje među zemljama u kojima se najviše baca hrana. Ostaci previše pripremeljene hrane, pokvarene i sa isteklim rokom trajanja najčešći su razlozi da ona bude bačena. Na nivou Srbije godišnje čak 726.000 tona.

Da višak hrane završi na tanjiru, a ne na smetlištu, već tri godine nastoji i udruženje "Obrok za porodicu" koje u Kruševcu pomaže šezdesetak socijalno ugroženih porodica.

"Oni imaju potrebe malte ne svakodnevno u vidu namirnica i tog kuvanog obroka. Nažalost ne postoji odziv, ni većih ni manjih trgovinskih lanaca da se hrana ne baca, posebno kuvana hrana i kuvani obroci", kaže Žaklina Radonjić iz udruženja "Obrok za porodicu".  

U Banci hrane Beograd koja je uz pomoć tridesetak kompanija prošle godine obezbedila 900 tona hrane za 250 humanitarnih organizacija i socijalnih ustanova širom zemlje, veruju da bi uz uvođenje fiskalnih olakšica i donatora bilo više.

"Za 160 miliona dinara na godišnjem nivou te donacije bi se povećale u slučaju ukidanja PDV-a, s obzirom da je kompnijama nekada jednostavnije, usled te otežavajuće okolnosti, da uništavaju hranu nego da je doniraju. Imajući u vidu da je već 20 zemalja EU ukinulo PDV nadamo se da ćemo i mi posle deceniju pokušaja da se ova olakšica uvede dostići taj cilj", kaže Katarina Žigić Blagojević iz "Banka hrane" Beograd.

Od pre dve godine korisnici Banke hrane do donacije dolaze i putem digitalne platforme "Tanjir po tanjir".

"To je prva platforma za donaciju hrane u Srbiji. Ona funkcioniše tako što je prijavljenih naših 270 prodavnica iz cele Srbije svakodnevno ažurira količine voća i povrća koje su na stanju. Sa druge strane 123 organizacije širom Srbije jednim klikom mogu da preuzmu doniranu hranu", kaže Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija iz "Delez Srbija".

Samo tokom prethodne godine je na ovaj način donirano oko 600 tona.

Među prvim korisnicima platforme u Kruševcu je Centar za osobe sa invaliditetom.

"Voće i povrće koje dobijamo od Banke hrane koristimo za realizaciju radionica samoposluživanja, u proseku nekih dva puta nedeljno. Ono što ostane, pošaljemo našim korisnicima kući zato što je to njima vrlo značajno. Neki od naših korisnika jesu lošijeg materijalnog stanja tako da je svaka pomoć dobrodošla", kaže Marijana Anđelić, psiholog iz  Centra OSI "Duga" Kruševac."

U borbi protiv siromaštva i gladi svaka je donacija hrane dragocena, a smanjenje ove vrste otpada važno i sa ekološkog askpekta jer kada završi na deponiji doprinosi zagađenju i vode i vazduha.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike