NATO za razvoj KBS u okviru sadašnjeg mandata

Na pitanje Tanjuga da li je NATO bio informisan ili konsultovan prilikom usvajanja nacrta zakona o transformaciji Kosovskih bezednosnih snaga u oružane snage Kosova, zvaničnik Alijanse kaže da nije bilo konsultacija po tom pitanju.

"Naš stav je da se tim pitanjem bave kosovske vlasti", kaže zvaničnik NATO-a.

U sedištu Alijanse ocenjuju da su postojeće KBS profesionalna i multietnička snaga i izvor stabilnosti u regionu.

Dodaje se da su te snage prešle dug put, da ima još posla da se uradi, ali i da je postignuti napredak primer uspešnosti delovanja NATO-a na izgradnji kapaciteta u bezbednosnom sektoru.

"NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga pod mandatom u kome su trenutno. Ukoliko taj mandat evoluira, Severnoatlatski savez će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu", navodi zvaničnik NATO u izjavi za Tanjug.

U sedištu NATO-a u Briselu naglašavaju da Alijansa ostaje posvećena bezbednosti i stabilnosti Kosova.

Dodaje se da je misija KFOR najduže operativna misija NATO-a i da se na Kosovu trenutno nalazi 4.000 pripadnika snaga predvođenih NATO-om.

U Alijansi navode i važnu ulogu NATO savetodavnog i tima za vezu koja podrazumeva i podršku Kosovskim bezbednosnim snagama.

Dogovorena je, navode u Briselu, i pojačana saradnja NATO i Kosova u oblasti komunikacija, vežbi, sajber odbrane i borbe protiv korupcije.

"NATO u potpunosti podržava i dijalog u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. On je od kritične važnosti za mir i bezbednost u regionu", zaključuje zvaničnik NATO-a.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike