NATO: Ruske agresivne akcije pretnja evroatlantskoj bezbednosti

U saopštenju nakon kratkog samita u Votfordu nedaleko od Londona, 29 lidera NATO-a je ponovo potvrdilo trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Severne Amerike i sporazum o uzajamnoj odbrani u kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, preneo je Rojters.

Oni su, takođe, pozvali generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da započne proces razmatranja budućnosti Alijanse.

Na konferenciji za novinare nakon samita, Stoltenberg je poručio da se NATO zalaže za dijalog i bolje odnose sa Rusijom, kao i da je ubeđen da bi Kina trebalo da bude deo budućih pregovora o ograničenju ili smanjenju naoružanja.

Stoltenberg je izjavio da je Turska blokirala plan NATO-a da ojača odbrane baltičkih država i Poljske protiv Rusije.

Lideri zemalja članica, kako je naveo, nisu razgovarali o vojsci sirijskih Kurda, koje Turska smatra terorističkom organizacijom.

Uoči samita, Turska je odbila da prihvati plan za baltičke zemlje i Poljsku dok ne dobije veću podršku za borbu protiv sirijskih Kurda.

Tramp: Trido je dvoličan, mada izgleda kao fin momak

Nakon što su ga novinari zamolili da prokomentariše navode da su ga kanadski premijer Džastin Trido, francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson – ismevali, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je Trido "dvoličan".

"Izgleda mi kao fin momak, ali kada sam ga prozvao zbog činjenice da ne izdvaja dva odsto za odbranu, nije bio srećan zbog toga. On ne daje dva odsto, a trebalo bi. Kanada ima novac", rekao je Tramp.

Mediji su preneli da je Trido, u neformalom razgovoru sa Makronom, Džonsonom, holandskim premijerom Markom Ruteom i britanskom princezom Anom na prijemu u Bakingemskoj palati, rekao povodom Trampove duge konferencije za novinare: "Upravo ste gledali kako ispadaju vilice njegovom timu".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike