Nastavno-naučno Veće Filozofskog fakulteta osudilo napade na rektorku i zahteva reakciju institucija

Foto: PrtScn

Nastavno-naučno veće Filozofskog fakulteta u Beogradu osudilo je danas napade na rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović i profesore tog fakulteta Danijela Sinanija i Ognjena Radonjića.

To veće je uputilo zahtev Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i Republičkom javnom tužiocu da preduzmu mere iz svoje nadležnosti.

Takođe, Nastavno-naučno veće je uputilo podršku rektorki Popović u „njenom nastojanju da se na pravno utemeljen način razreše sporna pitanja, koja već suviše dugo opterećuju najstariju univerzitetsku ustanovu u Srbiji“.

„Podržavamo njenu odlučnost da zaštiti autonomiju Univerziteta i univerzalne standarde akademskog ponašanja. Briga za kvalitetno visoko obrazovanje podrazumeva ne samo unapređivanje materijalnih uslova rada i uspostavljanje i poštovanje adekvatnih zakonskih okvira, već i očuvanje i negovanje akademske čestitosti“, navodi se u saopštenju.

To veće je ocenilo da nedavne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Srbije Ane Brnabić o događajima u zgradi Rektorata, a posebno „besprizorni napadi“ novinara televizije Hepi Milomira Marića i predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na Ivanku Popović i druge profesore UB na drastičan način ukazuju na „nipodaštavajući odnos najviših državnih činovnika i njihovih medijskih i političkih eksponenata prema nezavisnim institucijama i profesionalnoj odgovornosti“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike