Nastavljena arheološka istraživanja na Kozniku, posle višegodišnjeg zastoja

Srednjovekovni grad, podignut na temeljima antičkog utvrđenja, imao je 27 kula, od kojih je sačuvano 8, crkvu, bunare s vodom za piće, velmoške odaje, podgrađe, radionice… Ovih dana pronađen je istočni bedem i dosta arheološkog materijala.

 " Peti bunar je ostao nedirnut, tako da smo imali zanimljivih nalaza. Ono što je kuriozitet, to su dva para cipela, odnosno kožnih delova cipela . To je dosta redak nalaz . Nije bilo kiseonika, pa su u takvim okolnostima ti organski materijali sačuvani. Imamo neke drvene delove , nekoliko celih keramičkih posuda i jednu metalnu kofu," otkriva Dejan Bulić, arheolog.

Koznik je oduvek bio značajno utvrđenje kraj važnih puteva. Srednjovekovni život u utvrđenom gradu počinje sa Stefanom Nemanjom krajem 12. veka.

Istoričar Dejan Radisavljević podseća: "Srednjovekovni grad Koznik i Župa Rasina svoj procvat su doživeli u drugoj polovini 14. veka, osnivanjem Kruševca kao prestonice. Najverovatnije, Koznik je bio letnja rezidencija vladarske kuće kneza Lazara,o dnosno njegovih naslednika."

Na nepristupačnom uzvišenju teško ga je bilo graditi, osvajati i obnavljati kroz vekove. Danas još teže sačuvati. U neposrednoj blizini je budući kamenolom.
" Mnogi zidovi su se obrušili I verovatno ne mogu još dugo da ostanu u postojećem stanju ako se nešto ne preduzme. Ako kamenolom počne da radi mi ćemo ostati bez veleikog dela ovog utvrđenja. Možemo da biramo između hoćemo li kamenolom ili hoćemo grad kneza Lazara da sačuvamo," upozorava arheolog Bulić.

 Poslednja konzervacija obavljena je 80-ih godina prošlog veka. S obzirom na to da je Koznik među 5 najočuvanijih srednjovekovnih gradova, mogao bi se potpuno obnoviti poput ¤NjA7 0Golupca i Rama.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike