Nastavljaju se borbe u Donbasu; Evropa čeka kraj remonta – da li će krenuti gas kroz Severni tok 1

Ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa nastavlja da ostvaruje blago napredovanje dok ukrajinske snage pokušavaju da održe liniju. Antonovski most preko reke Dnjepar koji su udarile ukrajinske snage verovatno je još uvek upotrebljiv, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane, ali predstavlja ključnu ranjivost za ruske snage.

Očekuje se da će se isporuke ruskog gasa nastaviti na prethodnom nivou nakon završetka remonta na gasovodu Severni tok 1, rekao je neimenovani nemački menadžer gasovoda. 

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Rusija olakšati izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali da želi da sva ograničenja u vezi sa isporukom ruskog žita vazdušnim putem budu ukinuta.

"Želim da vam se zahvalim na vašim posredničkim naporima. Uz vaše posredovanje, krenuli smo napred", rekao je ruski predsednik Redžepu Tajipu Erdoganu nakon trilateralnog sastanka u Teheranu.

EU optužuje Rusiju za ucenu oko isporuke gasa. Iznela je hitne planove za smanjenje upotrebe gasa za 15 odsto do proleća, usred strahovanja da bi Rusija mogla da prekine svoje snabdevanje zimi.

Evropska unija dogovorila novu rundu sankcija Rusiji. Sedmi paket sankcija biće usmeren na izvoz zlata i pojedince, a sledi zabranu uvoza ruske nafte.

Supruga ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, u emotivnom govoru pred Kongresom SAD, zatražila je više odbrambenog oružja za svoju zemlju.

Olena Zelenska je pozvala američke zakonodavce da obezbede Ukrajini više sistema protivvazdušne odbrane za odbranu od ruskih projektila.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike