Nastavlja se tradicija i obnavljaju zasadi prokupca u Toplici

Područje Toplice vekovima je poznato po uzgoju vinove loze, prokupca i tamjanike, o čemu svedoče mnogobrojni zapisi putopisaca koji su ovim drumovima prolazili na putu koji je spajao istok i zapad, Carigrad i Rim.

Do šezdesetih godina prošlog veka skoro da nije bilo kuće u Toplici koja nije imala vinograd. Uvođenje međunarodnih sorti potiskuje prokupac, ali se on vraća izgradnjom modernih vinarija koje šansu na tržištu vide u vinima autohtonih sorti. Mina Todić uz roditelje nastavlja porodičnu tradiciju. Znanje je stekla u Bordou u Francuskoj, gde je završila master na vinogradarstvu i enologiji.

"Znala sam da ću se vratiti. I kada sam se vratila, sve moje stečeno iskustvo, što na fakultetu, što na praksi koje sam imala, želela sam ovde da primenim. Krenuli smo u konverziju za organski prokupac, najviše zbog toga što ova lokacija gde se nalaze naši vinogradi dosta je specifična. Mi se nalazimo na 480 metara nadmorske visine, vinogradi su provetreni, sve to pogoduje gajenju organskog, da se ne prska puno, da se ima dobar kvalitet", objašnjava Mina Todić, enolog.

Todići svoja znanja primenjuju pažljivo prateći čitav proces proizvodnje. U tome im pomaže pogodna toplička mikroklima sa toplim danima i svežim noćima, što izuzetno pogoduje sastojcima grožđa koji utiču na kvalitet vina.

"Mi sada imamo 40 hektara i otprilike pola od toga su prokupac i tamjanika. Naša perjanica je prokupac, jer se nalazimo u prokupačkom vinogorju. Mi tradicionalno, jako dugo, više od sto godina moja porodica i druge porodice gaje prokupac. Mi smo s prokupcem rasli i prokupac je naša zastava", kaže Goran Todić, vinar iz Donje Jošanice.

Prvi pisani tragovi o sorti prokupac datiraju iz 1395. godine, gde se u povelji kneginje Milice pominje Prokuplje, tadašnji grad Svetog Prokopija, bogat vinogradima i lozom. Istoričari, međutim, točak istorije vraćaju skoro dva veka unazad, na dvor Stefana Nemanje, koji je u Toplici sagradio svoje prve zadužbine.

"Za prokupac je jako bitan susret dva vladara pre 833. godine. U Nišu su se sreli nemački car Fridrih Prvi Barbarosa i veliki župan Stefan Nemanja, gde su te 1189. godine potpisali verovatno prvi međunarodni sporazum u Srbiji. Sigurno je da su se tom prilikom gostili vinom i da je vino pravljeno od neke ovdašnje, autohtone sorte grožđa. Verovatno je to početak slave potonjeg prokupca, kao vina dostojnog careva", navodi Dragan Lekić, arhivski savetnik.

U Toplici se poslednjih decenija podižu novi zasadi vinograda, a sve je više onih koji održivost vide u zaokruživanju proizvodnje i potrebi da je gostima, osim posete i degustacije vina, neophodno pružiti i nešto više. Tako, deo modernih vinarija postaju i smeštajni kapaciteti koji će im obezbediti i obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti ovog kraja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike