Nastavlja se dijalog u Briselu, prvi put za stolom Vučić i Kurti

Sutra prvi put za stolom sešće Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti. On je na mestu premijera privremenih prištinskih institucija nasledio Avdulaha Hotija, koji se sa predsednikom Srbije poslednji put u Briselu sastao prošlog septembra. Na sutrašnje razgovore, glavni pregovarači, različito gledaju. 

"Biće susret o budućem dijalogu. To je ogromna konceptualna promena. Jer kada bismo nastavili prethodni proces, ne bismo mogli da tražimo šta ćemo da promenimo sa novom platformom unutar starog okvira", rekao je Aljbin Kurti, predsednik privremenih prištinskih institucija. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ako misle da dolaze po stvari o kojima govore ne moraju ni da putuju.

"Ja mislim da je dijalog važan, da pokažemo poštovanje prema EU, ali da je važno i zbog nas da razgovaramo. Da bismo spuštali tenzije, da bismo osigurali sigurnost i bezbednost za naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Uoči sastanka, glavni posrednik u procesu bez predviđanja rezultat razgovora ili sledećih koraka u procesu. Kako prenosi izveštač RTS-a svesni su da su pozicije dve strane još udaljenije od kako je na čelu vlade u Prištini Aljbin Kurti.

"Koji je na neki način doveo u pitanje sam dijalog i svoje učešće u njemu, ali ovde posrednici EU očekuju da se dve strane, ipak, nađu i u konstruktivnom duhu nastave dijalog, ovo nije nikakav novi dijalog već naprotiv očekuje se kontinuitet, da teme koje su već raspravljane i dalje su na stolu, a da se očekuje primena već postignutih sporazuma drugim rečima vlade i sagovornici u dijalogu mogu da se menjaju, ali prihvaćene obaveze ostaju na snazi", navodi Dušan Gajić, izveštač RTS-a iz Brisela.

Na njih podsećaju i iz Kancelarije u Beogradu koja je zadužena za Kosovo i Metohiju – na prvom mestu interesa je formiranje Zajednice srpskih oština.

"Beograd je sve ispunuo sa svoje strane i to se sada ispostavlja da je itekako bio dobar potez ne samo da neko ne pomisli taktičkom smislu. Dakle, mi smo ozbiljna država ozbiljna strana, i sve ono što obećamo i potpišemo ispunimo, nego sad i zbog toga što se pozivamo na ono što su evropske vrednosti kada je reč o dijalogu dajte da ispunimo ono što smo dogovorili pa onda možemo da razgovramo o daljim koracima o normalizaciji odnosa", kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Nedžmedin Spahiu, analitičar iz Prištine kaže da će Aljbin Kurti "insistirati da zajednica bude funkcionalna od momenta kada Srbija prizna Kosovo, ali i pregovori se i vode koje će biti te kompetencije Zajednice na kome će Vučić isistirati da bude nešto veća, a Kurti da se kompetencije Zajednice budu što manje naravno, u tome je i suština ovih pregovora".

Pred Savetom Evropske unije, kako se čulo u diplomatskim krugovima u Briselu, već je predstavljena mogućnost da do kraja 2021. dođe do postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Za mnoge, taj scenario je teško ostvariv, ako oba pregovarača ostanu na sadašnjim stavovima.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike