Nastavlja se borba sa vatrenom stihijom u Sloveniji, ponovo aktiviran požar u Nacionalnom parku „Sutjeska“

Nastavlja se borba sa vatrenom stihijom u Sloveniji. Na terenu je oko 1.500 vatrogasaca, a očekuje se i podrška iz vazduha, saopšteno je iz Uprave za zaštitu i spašavanje Slovenije.

U Krasu su i dobrovoljci koji će seći drveće oko ugroženih sela kako bi sprečili širenje požara.

Portparol vatrogasne službe Robert Okorn rekao je da je noć bila mirnija od prethodne, a vatrogasci su se, kako kaže, uglavnom fokusirali na zapadni deo požarišta prema mestu Lokvice i ispod Kostanjevice na Krasu.

Prema njegovim rečima, kiša koja je padala na ovom području nije puno pomogla u saniranju požarišta,

"Kiša, koja je padala rano jutros nije puno pomogla jer se sve veoma brzo suši", rekao je Okorn.

Prema njegovim rečima, stižu nove jedinice za gašenje, a najavljuje se i podrška iz vazduha.

Okorn je naveo da mogućnost jakih udara bure ostaje najveći rizik za širenje požara. 

Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenačkom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

Požar u kanjonu reke Hrčavke pod kontrolom

Ekipe Helikopterskog servisa Republike Srpske, Republičke uprave civilne zaštite i zaposleni Nacionalnog parka "Sutjeska" rade na gašenju požara u kanjonu reke Hrčavke, izjavio je v.d. dužosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je za RTRS istakao da su pripadnici Helikopterskog servisa Srpske delovali i u večernjim satima i da se požar drži pod kontrolom.

"Ulažu se maksimalni napori da ne dođe do proširenja na deo Zelengore i da se spreči ugrožavanje Nacionalnog parka ‘Sutjeska’ od požara", rekao je Novitović.

On je objasnio da se radi o veoma nepristupačnom terenu.

"Sam kanjon reke Hrčavke je toliko nepristupačan da niko nije u mogućnosti da deluje sa zemlje. Ostaje nam da, ulaganjem maksimalnih napora, pripadnici Helikopterskog servisa drže požar pod kontrolom. Sve resurse koje imamo stavljamo na raspolaganje Nacionalnom parku ‘Sutjeska’", naglasio je Novitović.

Govoreći o požaru u Parku prirode Blidinje, kaže da je na tom požarištu izuzetno teška situacija.

"Opožarena površina je velika, preti da ugrozi samostan", izjavio je Novitović.

On je još jednom apelovao na građane da ne pale vatru na otvorenom.

"Niko sa sigurnošću ne može reći da je požar u Nacionalnom parku ‘Sutjeska’ izazvao ljudski faktor. Ono što znamo jeste da nije u pitanju prirodni faktor, odnosno udar groma, kao što je to bio slučaj na Blidinju", poručio je Novitović.

Požari zahvatili severnu, južnu i istočnu Grčku

Veliki šumski požari zahvatili su danas sever, jug i istok Grčke. Stotine stanovnika i turista evakuisano je sa ostrva Lezbos u istočnom Egeju nakon što su šumski požari, koji su izbili juče, uništili kuće i ugrozili sela.

Na severu zemlje, vatrogasci i volonteri se bore  četvrti dan zaredom sa žestokim požarom u Nacionalnom parku Dadija, zaštićenom rezervatu prirode, poznatom po koloniji lešinara.

Ovaj požar primorao je evakuaciju sela Dadija u subotu uveče, dok su stanovnici Krisokelarija na Peloponezu morali da beže od požara u blizini Koronija.

Grčka je trenutno u zahvatu toplotnog talasa sa temperaturom od 42 stepena koja se očekuje u nekim regionima. Predviđa se da će ekstremno vreme trajati 10 dana, što izaziva strah od drugih požara.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike