Nasilje se iz fizičkog sveta prelilo u digitalni – 80 odsto devojaka se ne oseća bezbedno

Prema istraživanju "Ispred ekrana", u kojem su učestvovale 642 devojke uzrasta 18 i 19 godina iz 24 škole u Nišu, Subotici i Beogradu, 80 odsto njih smatra da nikako nije bezbedno u digitalnom prostoru. 

"Najčešće su izložene verbalnom nasilju koje je u vezi s izledom i navode da su najviše  pogođene zbog toga što su upravo devojčice. Navode i to što su generalno izložene i svim drugim oblicima nasilja i u fizičkom prostoru i prepoznaju da se to nasilje sada preliva i u digitalni prostor", ističe Andrijana Radojičić.

Vreme provedeno na internetu nosi ogromne rizike

Istraživanje pokazuje i da devojčice u Srbiji provode više od tri i po sata koristeći mobilne telefone i društvene mreže, što je za sat vremena više od svetskog proseka.

Radojičićeva upozorava da je u tom slučaju reč o velikom provođenju vremena u digitalnom prostoru, koje sa sobom nosi ogromne rizike.

Dodaje da oko polovine devojaka smatra da one nisu krive za nasilje koje se dešava na internetu i ocenjuje da je to dobar podatak i pokazatelj.

Međutim, druga polovina prepoznaje da postoji njihova odgovornost, pa jedna četvrtina ispitanica govori o tome da devojčice treba da vode računa o tome šta postavljaju na društvenim mrežama.

"To je ona stara pradigma o nasilju i žrtvama, odnosno da žrtva može na neki način sprečiti svojim ponašanjem nasilje i da se to nasilje ponavlja, što znamo da nije slučaj", kaže ona.

Radojičićeva je rekla i da su devojke tog uzrasta obrazovane o tome kako da se štite na internetu, ali nedovoljno. 

Ispitanice su istakle da bi volele da vide kampanje u kojima učestvuju javne ličnosti, ali i informacije o tome kome mogu da se obrate i da prijave ukoliko do nasilja dođe.

Kakve su posledice nasilja

"Preko 90 posto devojčica izveštava o psihološkim posledicama, fobijama, strahovima, anksioznostima. Međutim, značajan broj govori da se u potpunosti povlači s mreža, prestaje da koristi internet ili ga koristi pod drugim imenom", ukazuje Radojičićeva.

Smatra da to dugoročno može imati za posledicu povlačenje žena generalno s veoma rastuće društvene tehnologije kao što je internet i sve profesije vezane za njega.  

"Tako da onda govorimo o jednoj dugoročnoj šteti koju ćemo morati generacijski morati da popravljamo ukoliko se devojčice zaista izoluju i prestanu da koriste internet zbog nasilja kojem su izložene", upozorila je autorka istraživanja.  

Takođe, ukazuje i da se 90 posto devojaka formalno ne bi obratilo institucijama kada bi doživele nasilje u digitalnom prostoru, što je zabrinjavajući podatak.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike