Narandžasti meteoalarm zbog UV zračenja, kako da se čuvamo

Skoro polovina gradova u Srbiji do petka će imati pojačani nivo UV zračenja. Vrednosti se kreću između 6 i 7, i to je po međunarodnim standarnima opasna pojava, veoma štetna za kožu.

"Tada mi predlažemo nošenje adekvatne odeće od gustog tkanja, nanošanje zaštitinih krema na fotoeksponirane površine i naravno izbegavanje nepotrebnog izlaganja suncu", savetuje Marina Đorđević, dermatolog Doma zdravlja Niš.

Nišlije sa kojima smo razgovarali uglavnom ne znaju za meteoalarm i retko ko se pridržava preporuka.

"Ne opterećujemo se sa time, šta nas sve zrači, ne možemo da se zaštitimo, da živimo u rupu", kaže jedan Nišlija.

Stručnjaci kažu da intenzitet UV zračenja zavisi od mnogo faktora, a jedan od njih je debljina ozonskog omotača:

"Velika količina korišćenja hloro i fluoro vodonika,narušava taj ozonski omotač i samim tim ljudi su zadnjih decenija uticali da se ozonski omotač u višim slojevima narušava i povećava se opasnost od UV zračenja", objašnjava Zoran Vasiljević, rukovodilac Meteorološke stanice Niš.

Lekari podsećaju da UV zračenje ima kumulativni efekat.

"Građani bi trebalo da znaju da je dobra zaštita od sunca, najbolja prevencija raka kože. To je ono što mi kao poruku šaljemo permanentno 365 dana u godini", kaže Marina Đorđević.

Jedna od posledica UV zračenja je melanom, kao najopasnija vrsta raka kože. Od melanoma u Srbiji godišnje oboli oko 650 ljudi. Zato treba biti oprezan.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike