Napeto posle izbora u Švedskoj – desničari povećali prednost, levica se nada preokretu

Nakon 99 odsto prebrojanih glasova, najviše poslaničkih mandata u švedskom Rikdsagu ima desničarska koalicija predvođena Moderatima i Švedskim demokratama.

Prema obrađenim rezultatima, desničari imaju 176 od 349 mandata, što je dovoljno za parlamentarnu većinu i formiranje nove vlade, dok levičarska koalicija koju predvode Socijaldemokrate i premijerka Magdalena Anderson imaju dva mandata manje.

Najviše mandata, u stranačkoj raspodeli, ima Socijaldemokratska stranaka – osvojili su 108 mandata, a prati ih desničarska stranka Švedske demokrate, koja je prvi put druga partija po jačini u parlamentu sa 73 mandata, zbog čega su ih mnogi analitičari proglasili pravim pobednicima izbora.

Ipak, liderom desničarske koalicije smatra se Ulf Kristerson, predsednik Moderata, koji je u ponedeljak naveo da se nada da će uspeti da formira novu vladu.

Uprkos tome što su socijaldemokrate zabeležile rast od 2,1 odsto, nijedan od njihovih koalicionih partnera, osim Zelene stranke, nije uspeo u tome, što je dovelo do pada u broju poslaničkih mandata cele koalicije.

Analitičari smatraju da je promena u broju mandata i dalje moguća, pošto treba da pristignu rezultati iz još 30 izbornih okruga koji bi mogli da preokrenu izborni rezultat u korist levičara.

Osim na parlamentarnim izborima, Šveđani su u nedelju glasali i za čelnike regiona i opština.

Izbore su obeležile velike gužve na pojedinim biračkim mestima u Stokholmu, Geteborgu, Upsali, Kalmaru i Sederteljeu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike