Napeto na godišnjicu rođenja Goce Delčeva – policija obezbeđuje crkvu, Bugari na granici

Ulica koja vodi do crkve Svetog Spasa u Skoplju, gde počiva telo Goce Delčeva, je blokirana, a na ceremoniju povodom godišnjice rođenja ovog revolucionara može se ući samo uz akreditaciju, javljaju makedonski mediji.

Vladina delegacija, predvođena premijerom Dimitrom Kovačevskim, odala je počast Goci Delčevu, a ceremoniji je prisustvovao i predsednik Stevo Penderovski.

Povodom 151 godine od rođenja velikog revolucionara, iz Skoplja poručuju da su ideali koje je Delčev zastupao pre više od jednog veka nasleđe i vodilja politike Vlade Severne Makedonije.

Makedonski mediji javljaju da policija kontroliše ulaz u crkvu, te da svi, čak i novinari, prolaze kroz više bezbednosnih kontrola.

Telma prenosi da je na kontrolnom punktu kod tvrđave Kale stotinu građana koje policija nije pustila da priđu crkvi. Na platou ispred crkve su i pripadnici VMRO-DPMNE, čiji je lider položio venac na grob Delčeva.

Oglasio se i Sindikat novinara i medijskih radnika, tražeći da se medijima omogući prilaz komemoraciji i da im se ne ograničava kretanje.

Stiže do 150 bugarskih državljana, koškanje na granici

Pred obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva, ponovo je došlo do velike napetosti na relaciji Sofija-Skoplje, koja je eskalirala nakon što je 19. januara u Ohridu napadnut sekretar bugarskog kulturnog centra Hristijan Pendikov.

Napetost nije izostala ni danas, jer je, kako javlja Telma, oko 9 sati jutros obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Deve Bair. MUP je saopštio da je pao sistem i da se propuštaju samo hitni slučajevi.

Mediji javljaju da je više od 100 vozila čekalo na graničnom prelazu, među kojima su bili i bugarski državljani koji su krenuli na odavanje pošte Goce Delčevu.

Telma prenosi da je u jednom trenutku došlo do rasprave makedonske policije sa nekoliko bugarskih državljana, koji su uz uvrede i pretnje novinarima pokušali da pređe granicu, ali ih je policija poslala nazad u kolonu.

Saobraćaj je posle nešto više od dva sata normalizovan, ali ministar unutrašnjih poslova Bugarske Ivan Demerdžijev tvrdi da na prelazu Deve Bair ima zadržanih državljana Bugarske.

Očekujem da će makedonske vlasti ispuniti obećanje i omogućiti im da bez problema uđu u zemlju, rekao je Demerdžijev.

Kako je najavljeno, očekuje se da iz Bugarske u Skoplje doputuje između 100 i 150 državljana Bugarske, među kojima su i ministar zdravlja Bugarske Asen Medžidijev i zamenik ministra unutrašnjih poslova Vencislav Katinov.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike