Napad hakera na apoteke u Beogradu, zastoj u nabavci lekova

Zbog sajber-napada koji su hakeri izveli na servere Apotekarske ustanove Beograd, u utorak nisu izdavani lekovi na recept. Od juče se ponovo izdaju, ali trenutno postoji zastoj u nabavci.

"Juče ujutro je krenuo elektronski recept, a prethodni dan nije funkcionisao u našim apotekama, jer smo tu direktno vezani preko Interneta. Mi smo se sami potpuno isključili sa mreže da ne bi došlo do novih problema, tako da smo od juče normalno funkcionisali. Elektronski recept se redovno izdavao", navodi direktorka "Apoteka Beograd" Jasminka Bjeletić.

Međutim, dodaje Bjeletićeva, nisu krenuli sa automatskim naručivanjem, pošto ima dovoljno robe u apotekama.

Objašnjava da naručivanja nisu počela jer se vrši provera računara u svakom objektu, "da vidimo da se tu nije nešto desilo".

"Prema našim informacijama – nije, jer smo mi odmah zaključali celu mrežu", kaže direktorka "Apoteka Beograd".

"Automatsko naručivanje radiće od petka"

Virus koji je zaključao podatke na serverima apotekarske ustanove prvi put je korišćen u Srbiji, tako da postojeća zaštita nije uspela da spreči blokadu.

Još nije moguć pristup toj bazi, ali je veća šteta izbegnuta zahvaljujući tome što u sistemu postoji nekoliko kopija koje su zaštićene i koje se sada koriste.

"Sada se prebacuju podaci u bazu podataka iz apoteka koje su radile tri dana redovno. Mi to sada učitavamo, proveravamo i automatsko naručivanje lekova će moći da se radi od petka", najavila je Jasminka Bjeletić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike