Nakon zabrane i presude organizatori Evroprajda najavljuju protest

"Mi, kao aktivisti, koristimo svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izlazimo na protest ispred Ustavnog suda, odakle ćemo zajedno krenuti do Prajd parka (Stadion Tašmajdan). Takođe, verujemo da ćemo, kao građani i građanke ove zemlje, biti sigurni, čak i dok koristimo svoje demokratsko pravo na protest. MUP je o ovom skupu obavešten", navedeno je u saopštenju organizatora Evroprajda u Beogradu.

Nakon protesta, kako kažu, okupiće se na stadionu Tašmajdan, gde će se program održati po prvobitnom planu.

"Verujemo da je današnji dan od istorijskog značaja za LGBT+ zajednicu u Srbiji i regionu", kažu organizatori.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da, uprkos "pritiscima velikih sila Zapada", zabrana održavanja šetnje u organizaciji Evroprajda 2022 ostaje na snazi.

MUP je prethodno doneo rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Evroprajd 2022", kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji antiglobalista u Beogradu.

Upravni sud odbio je tužbu organizatora "Evroprajda" kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije, planirana za danas u Beogradu, zabrani.

U odluci, koja je objavljena na sajtu Upravnog suda, navodi se da je tužba Gorana Miletića i organizatora "Evroprajda" odbijena kao neosnovana.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike