Najviše se švercuje nafta, pojačana kontrola

Nafta i derivati švercuju se kamionima, cisternama, a najviše brodovima na Dunavu, zbog čega je, kako se procenjuje, u 2018. srpski budžet izgubio 100 miliona evra. Skriveno gorivo carinici najčešće pronalaze u specijalno ugrađenim tankovima i duplom dnu i domaćih i stranih brodova.

"Najsvežiji slučaj bio je za novogodišnju noć. Pet minuta posle nove godine pojavio se brod u kome smo pronašli pet hiljada litara nafta koja je pokušana da se prokrijumčari na našu teritoriju, neprijavljena", kaže Rade Knežević, pomoćnik direktora Uprave carina.

I u Republičkoj tržišnoj inspekciji kažu da su stalne kontrole kvaliteta i obeležavanja goriva, takozvanim markerima, na svim nivoima od uvoza, rafinerije, cisterni, pumpi do rezervoara vozila, dale rezultate u suzbijanju sivog naftnog tržišta.

"Ono što možemo reći za 2018. prvo jeste da imamo povećanje ukupne količine derivata koje smo marakirali za nekih četiri odsto. Znači dolazi do dodatne legalnosti u prometu, odnosno povećanja derivata na koje su plaćeni akciza i PDV", kaže Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Za 40 odsto smanjen je i uvoz baznog ulja sa kojim se mnogo mešetarilo jer su tu industrijsku sirovinu neki prodavali kao dizel.

"Ja moram da istaknem da nije problemtičan uvoz samo baznih ulja, problematičan je i uvoz destilata kao što su rastvarači. Često pod nazivom baznih ulja i rastvarača mi imamo uvouz i motornih goriva", kaže Ljubinko Savić iz Odbora za energetiku PKS.

Suzbijanje neleganog naftnog tržišta pojačava se zajedničkim akcijama Uprave carina, Tržišne inspekcije, policije, Poreske uprave i Bezbednosno-informativne agencije.

"Razmena informacija, ne samo službi unutar zemlje već i sa službama van granica naše zemlje, postaje presudna kada je u pitanju otkrivanje ovakvih pokušaja krijumčarenja", kaže Rade Knežević.

Slaviša Petković ukazuje da su kontrole česte i nenajavljene i da se mesta za koja se smatra da su rizična, kontrolišu više puta u toku godine.

Pod posebnim nadzorom su pogranična mesta i prelazi prema Bosni i Hercegovini i Makedoniji, jer je u tim državama gorivo jeftnije, pa je najveća mogućnost šverca derivata.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike