Najuspešnija matura – da li je tajna u odgovorima „na zaokruživanje“

I ove godine osmake na završnom ispitu očekuje veći broj pitanja sa ponuđenim odgovorima. Nadležni kažu da se takvi zadaci pregledaju elektronskim putem, pa su samim tim rezultati pouzdaniji.

"Mi se trudimo iz godine u godinu da imamo sve veći broj zadataka zatvorenog tipa i to nismo mi smislili, to se tako radi i u drugim obrazovanim sistemima u svetu i to nije tekovina samo kovid situacije, već je to tendencija da uskladimo naš ispit sa onim kakva je većina ispita sličnog tipa u drugim obrazovanim sistemima", kaže Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. 

Na testu iz matematike ipak je važno da se vidi postupak zadatka.

"Takve im pravim i kviziće da dobiju ponuđene odgovore i da zaokružuju koji su tačni odgovori. Bolje se snalaze, ti kvizići su elektronski, tako da oni samo klikću, tako da im je to lakše, to im je dinamično", navodi Tamara Milićević, nastavnica matematike OŠ "Drinka Pavlović".

Da li je ovogodišnji uspeh osmaka na završnom ispitu posledica bolje pripreme, ili većeg broja pitanja sa ponuđenim odgovorima, možda možemo zaključiti i na osnovu prosečnog broja poena koje su osmaci osvojili na prvom kombinovanom testu 2014. godine.

Tada su mali maturanti najbolje uradili upravo kombinovani test, sačinjen isključivo od zadataka sa ponuđenim odgovorima.

Ipak, nadležni kažu da, bez obzira na to što takva pitanja utiču da bolji rezultat, to ne može da pokvari realnu sliku znanja učenika.

Proba male mature planirana je za 25. i 26. mart.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар