Najsmrtonosniji dan od izbijanja epidemije koronavirusa

Naglo je povećan i broj novopotvrđenih slučajeva zaraze. Kineske vlasti kažu da je to zbog primene nove dijagnostike. Sada se u potvrđene slučajeve ubrajaju klinički dijagnostikovani slučajevi.

Novi koronavirus u prethodnom danu odneo je najveći broj života do sada – 242 osobe umrle su od virusa, koji se sada zvanično zove Kovid-19.

U isto vreme, samo u centralnoj kineskoj provinciji Hubej, središtu zaraze, potvrđeno je više od 14.800 novoinficiranih.

To je drastičan skok broja zaraženih u odnosu na prethodne dane, ali treba napomenuti da je došlo do promene metode dijagnostifikovanja u provinciji Hubej.

Promena metoda dijagnostifikovanja 

Zaraženima se sada smatraju svi oni kojima je upala pluća otkrivena uz pomoć kompjuterizovane tomografije. 

Ta metoda važi samo za provinciju Hubej. U toj provinciji, u jednom delu grada Šijana primenjen je plan "kontrolih mera u vreme rata". 

Mere uključuju zatvaranje svih zgrada u tom području na 14 dana i strogo upravljanje u svim zajednicama. Tokom tog perioda građanima će biti zabranjeno da izlaze napolje, kako bi se sprečilo širenje virusa.

“Do sada su se dijagnostičari oslanjali samo na standardne testove nukleinske kiseline. Sada se u obolele od korona virausa ubrajaju ljudi sa simptomima bolesti, i oni kod kojih je i rendgenom utvrđeno da su pluća zaražena“, rekao je Tong Džaohu, šef ekspertske grupe u Vuhanu. 

U Vuhan otišlo 4.000 lekara i bolničara 

U međuvremenu, u centralni kineski grad Vuhan poslato je 2.600 pripadnika vojno-medicinskog osoblje.

Do sada je u Vuhan iz cele Kine otišlo više od 4.000 lekara i bolničara koji su pripadnici oružanih snaga.

Usled izbijanja epidemije i propusta u njenom upravljanju, došlo je i do smena u Komunističkoj partiji.

Postavljani su novi partijski sekretari za provinciju Hubej i grad Vuhan. Istovremeno, Hongkong je objavio da će raspust u školama biti produžen do 16. marta.

Sa koronavirusom u Kini do sada se izborilo više od 6.000 ljudi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike