Najbrže vesti u Srbiji

Najs tražio milion evra za pripremu revizije tužbe BiH protiv Srbije

Pravni trim Džefrija Najsa nije uspeo da ostvari saradnju sa timom koji je spremao zahtev za reviziju, ali je komunikacija između Najsovog tima i Sakiba Softića bila konstantna tokom 2016. godine, piše Kliks.

Navodi se da je Nevenka Nena Tromp, u ime Džefrija Najsa tokom 2016. godine poslala nekoliko mejlova Softićevom timu i da je nudila usluge u vidu savetovanja i pripreme zahteva za reviziju.

U avgustu prošle godine su Nena Tromp i Džefri Najs pisali Softiću o predlozima za reviziju, načininima pripreme argumentacije ali i o uslovima.

"Inicijativa za pisanje istorije treba biti u rukama Bošnjaka preko svih dostupnih kanala. Ako se tome ne pristupi, postoji rizik da će bošnjačku istoriju pisati Beograd i da će srpska interpretacija prevladati i postati dominantna naracija", navodi se u pismu koje su Najs i Trompova poslali Softiću 3. avgusta prošle godine.

Takođe su naglasili da je teško prognozirati ishod zahteva za reviziju. Ipak, kada su u pitanju novi dokazi, Najs nije ponudio konkretne predloge već da se isleđivanjem dođe do dokumenata koje je zaštitila Karla del Ponte u dogovoru s Rasimom Ljajićem 2005. godine.

Najs i Trompova tražili su da se za šest meseci njihovog rada, za tim od šest stranih stručnjaka izdvoji milion evra. Takođe su tražili da finansiranje bude direktno, a ne preko fondacije.

Agent Softić je u svojim odgovorima, kako ističe tražio konkretne odgovore na pitanja koja su mogla biti ključna za pokretanje revizije. Naveo je da se ponuđač unapred ogradio procenom o polovičnim šansama za uspeh.

Najs je tražio da se o njegovom predlogu obavesti i Bakir Izetbegović, ali Softić je tražio konkretnu pomoć o dokazima koje je Najs trebalo da predloži.

Nakon nekoliko mejlova i pokušaja dogovora nije došlo do angažovanja Najsa i njegovog tima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike